Udland

Venezuela vil give Snowden asyl

Whistlebloweren kan komme til Venezuela, siger præsidenten. Også Nicaragua er villig til at give Snowden asyl.

Venezuela vil give Snowden asyl

Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, siger, at han vil tilbyde asyl til den amerikanske whistleblower Edward Snowden, der har søgt om hjælp i adskillige lande.

- Jeg har besluttet mig for at tilbyde humanitær asyl til den unge amerikaner Edward Snowden, så han kan leve fri for det imperialistiske Nordamerikas forfølgelse i Simon Bolivar og Hugo Chavez' fædreland, siger Maduro på tv.

30-årige Snowden har søgt asyl i en række lande - heriblandt Venezuela. Men han sidder stadig i transitområdet i lufthavnen i Moskva. Her ankom han 23. juni fra Hongkong.

USA ønsker ham udleveret, og vil retsforfølge for ham sine omfattende lækager af de amerikanske efterretningstjenesters overvågningsmetoder.

- Han har på rebelsk vis fortalt sandheden om USA, der spionerer i hele verden, lyder det fra Venezuelas præsident.

- Hvem er den skyldige? En ung mand, der fordømmer krigsplaner, eller den amerikanske regering, der affyrer bomber og bevæbner terroristerne i Syriens opposition til at kæmpe mod folket og den legitime præsident Bashar al-Assad?

- Hvem er terroristen? Hvem er den globale forbryder, spørger Maduro.

Også Nicaragua er villig til at give den tidligere efterretningsmand asyl - hvis "omstændighederne tillader det", siger landets præsident Daniel Ortega.

- Vi er åbne og har respekt for retten til asyl, og det er klart, at hvis omstændighederne tillader der, så vil vi modtage Snowden med glæde og give ham asyl her i Nicaragua, lyder det fra Ortega ifølge AFP.

Snowdens ansøgninger om asyl er blevet afvist af flere europæiske lande - heriblandt Norge.

Rusland har vist tegn på, at tålmodigheden med Snowden er ved at udløbe. Torsdag lød det fra viceudenrigsministeren, at amerikaneren ikke har søgt asyl i Rusland, og at han må beslutte sig for en destination.

Jo, længere Snowden bliver i Rusland, jo større er risikoen for en diplomatisk krise med USA, lød det.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.