Venligboerne får demokrati-pris
Mandag modtog de venlige vendelboer Hal Koch-prisen på Krogerup Højskole

Galleri - Tryk og se alle billederne.
HJØRRING/KROGERUP:Bevægelsen Venligboerne med rod i Hjørring hjælper medmennesker i dagligdagen - men opbakningen eksploderede nærmest, da man begyndte at gi’ en hånd til de mange flygtninge, der begyndte at ankomme for godt et års tid siden.
Det frivillige initiativ har blandt andet fået en lokal Rotary-pris i Hjørring samt Samvirke og COOP’s frivilligpris 2015, der blev uddelt i forbindelse med Folkemødet på Bornholm - og mandag modtog Venligboerne så Hal Koch-prisen, der uddeles af Krogerup Højskole i Nordsjælland. Prisen blev uddelt i forbindelse med Krogerup Højskoles årlige demokrati-symposium.
- Det giver selvfølgelig en enorm stolthed at have båret projektet hertil, men Hal Koch-prisen ser vi som en påskyndelse af alt det arbejde og den venlighed, som alle de cirka 80.000 venligboere har givet. Jeg modtager prisen på vegne af alle og bøjer hovedet i respekt, for det er virkelig noget, vi er beærede over, siger Søren Bredal, der modtog prisen som repræsentant for Venligboerne.
Det var en af højskolens nuværende elever, der havde nomineret Venligboerne, og som derfor også fik lov at begrunde prisen:
- Venligboerne skaber dialog mellem nye og gamle borgere. Bevægelsen er et eksempel på, at borgerne evner at tage et initiativ og ansvar, når staten ikke løfter sin opgave. Venligboerne har en flad struktur. Alle kan være med, hvis de vil. Det handler om aktivt medborgerskab, og er et eksempel på, hvordan demokratiet i hverdagen fungerer. Og det flugter fuldstændig med Hal Koch-prisens værdier, fortæller elev Sally Kamille Liversage.
Det var en begrundelse, som Søren Bredal tog til sig.
- Man står med meget stor ydmyghed over for alt det, som Hal Koch-prisen står for. Og at højskolen på den baggrund har peget på os, er jo bare helt fantastisk, siger Søren Bredal.
På Krogerup Højskole, som uddeler prisen, har det været en svær beslutning at vælge Venligboerne, for der var mange stærke og meget forskellige kandidater til prisen.
- I sidste ende faldt valget på Venligboerne, fordi vi synes, de fortjener stor opmærksomhed, så vi alle kan blive venligboere, fortæller højskolens forstander Rikke Forchhammer.
Venligboerne har vokset sig til en stor flydende organisation med omkring 100 forskellige Facebook-grupper.
- Vi eksisterede jo i små to år med et par hundrede medlemmer, men da vores flygtningehjælp blev skabt, voksede vi til cirka 80.000 medlemmer på under et år, siger Søren Bredal.
Bevægelsen har nu også bredt sig til en række andre lande.
Der følger ikke et kontant beløb med pris-overrækkelsen.tn
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.