Venligboernes frontfigur får pris

Ole Fink Mejlgaard
Bibliotekerne rummer alle, hjælper alle på vej og hjælper videre. Venligboerne møder på samme måde deres medmennesker, sagde Bibliotekarforbundets formand, Tine Jørgensen, i sin tale til Merete Bonde Pilgaard. Foto: Simon Knudsen
Nordjylland 1. november 2016 09:26

NORDJYLLAND: Nu løb den colombianske præsident Juan Manuel Santos med Nobels Fredspris, så den fik den venlige danske folkebevægelse med afsæt i Nordjylland, Venligboerne, ikke, skønt de var indstillet af Birgit Brander Rasmussen, dansk professor på Yale University i USA.

Til gengæld har Venligboerne og deres stifter, Merete Bonde Pilgaard, fået masser af andre hædersbevisninger, og nu er der landet endnu et skulderklap.

Bibliotekarforbundet har således netop givet årets Døssingpris til Merete Bonde Pilgaard for hendes tanker bag Venligboerne.

Døssingprisen er opkaldt efter Thomas Døssing (1882-1947), Danmarks første biblioteksdirektør og leder af det statslige bibliotekstilsyn fra 1920 til 1942, hvor han blev suspenderet og arresteret af tyskerne.

Fik idé ved et foredrag

Ved prisoverrækkelsen kunne Merete Bonde Pilgaard afsløre, at hun fik ideen til Venligboerne under et foredrag på Hjørring Bibliotek, hvor DR-journalisten Thomas Skov talte om høflighed. Her var hun sammen med en række personer, hun arbejdede med i et sundhedsprojekt i Hjørrings vestby, og hvor der var fokus på netop høflige omgangsformer.

Efter foredraget udnævnte hun deltagerne i projektet til høfligheds- og venlighedsambassadører.

- Jeg havde næsten glemt, at det hele startede med gå-holdet og biblioteket, men det har prisen mindet mig om, siger Merete Bonde Pilgaard i en pressemeddelelse fra Bibliotekarforbundet, som gav hende prisen, fordi værdier som rummelighed, tolerance, hjælpsomhed og forståelse er nøgleord, der beskriver Venligboernes mission. Disse begreber og værdier er ifølge Bibliotekarforbundet helt i Døssings ånd, ogafspejler det fundament, bibliotekerne hviler på.

Døssingprisen uddeles hvert andet år, og med den følger 25.000 kr.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...