Danmark

Venstre finder Uffes EU-sokker frem igen

Venstres historie er fyldt med EU-glæde. Historien bliver nu trukket ud ad skabet, siger politisk kommentator

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

DANMARK:Uffe Ellemann var det, og Anders Fogh var det. Nu vil Lars Løkke Rasmussen også være det. Aktiv EU-fortaler.

Venstres planer om at danne en EU-venlig alliance af partier er en vækkelse af en del af partiets politik, der har fået lov til at ligge i dvale i årevis. Det vurderer chefredaktør for Jysk Fynske Medier og politisk kommentator Troels Mylenberg.

- Det er en form for opvågnen for Venstre, der altid er gået for at være et EU-venligt parti. Men man har været passiv om, hvorfor man synes EU er vigtigt og har ladet en EU-skepsis vokse frem.

- Men nu er der kræfter, der har sat foden ned. Nogle kan huske Uffe Ellemann, der med EU-sokker på var meget begejstret for EU. Det Venstre eksisterer stadigvæk, de har bare ikke sagt noget, fordi befolkningen har været skeptisk, siger kommentatoren.

Ifølge Troels Mylenberg har Venstre ladet den aktive støtte til EU glide i baggrunden ikke mindst fordi Dansk Folkeparti, Venstres afgørende støtteparti, er aktivt EU-skeptiske.

- Det er en af årsagerne til, at Venstre har holdt så meget igen. Det har været lettere indenrigspolitisk at lade være.

- Men nu ser man konsekvenserne. Det blev et nej til afstemningen om retsforbeholdet i december og Venstre fik et enormt dårligt valg til Europaparlamentet i 2014, siger Troels Mylenberg.

EU er dog ikke den mest oplagte politiske sag, hvis man gerne vil stryge danskerne med hårene. EU-skepsissen er udtalt og Dansk Folkeparti trak 26,6 procent af stemmerne ved det seneste valg til parlamentet.

- Der er altid forholdet mellem, hvad man egentlig mener, og hvad der er mest grobund for i befolkningen. Den dobbelthed er Venstre havnet i.

- Men jeg synes også, man kan spørge sig selv, om EU-skepsissen er kommet, fordi Venstre har ladet være med at tale for EU. Eller om det er EU-skepsissen, der har fået Venstre til at holde sig tilbage, afslutter Troels Mylenberg.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.