Venstre: Fjern randzoneloven omgående

Venstre vil efter mandagens dom have fjernet de omstridte randzoner helt og erstattet af andre miljøtiltag.

Venstre har med tilfredshed noteret sig, at retten i Holstebro mandag har frikendt to landmænd for at dyrke afgrøder i såkaldte randzoner omkring søer og vandløb.

Begrundelsen er, at lovgivningen og det foreliggende kortmateriale ikke er tilstrækkeligt præcist til at straffe landmændene.

Dommen bekræfter ifølge landbrugsordfører Erling Bonnesen partiets påstand om, at den nuværende lovgivning skal laves om.

Derfor mener han også, at landbrugs- og fødevareminister Dan Jørgensen (S) må reagere.

- Vores budskab til ministeren er: Fjern den randzonelov nu. Det er rent makværk, som den nuværende regering har iværksat.

- Vi har haft en hel række samråd med skiftende fødevareministre, hvor vi slog til lyd for, at loven først skulle iværksættes, når der var et tilstrækkeligt kortgrundlag at administrere den ud fra, og det understøtter dommen fra Holstebro. siger han.

Randzoneloven, der forbyder dyrkning, gødning og sprøjtning i op til 10 meter fra visse vandløb og søer, blev vedtaget under den tidligere VK-regering, men blev først implementeret af den nuværende regering.

Men hvis Venstre kommer til magten igen, vil man erstatte randzoneloven med en mere målrettet lokal indsats der, hvor vandmiljøet er udsat.

- Vores principielle synspunkt er, at randzonerne skal fjernes helt. Det kan man gøre uden at skade miljøet med minivådområder, stenrev eller muslingeproduktion.

- Det må afhænge af, om der er et reelt behov det lokale sted, siger han.

Liberal Alliances landbrugsordfører, Mette Bock, kalder dommen for "en fantastisk sejr for dansk landbrug".

- Det var en stor fejl af den tidligere borgerlige regering at indføre randzonerne, og fejlen blev ikke mindre, da den nuværende regering udvidede loven. Randzonerne bør afskaffes som generelt virkemiddel hurtigst muligt, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.