Venstre kalder Heunicke i samråd efter notatafsløring i minksag

Venstre vil spørge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til centralt notat om lovgrundlag i minksagen.

Både Venstre og Konservative har indkaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd. (Arkivfoto)

Både Venstre og Konservative har indkaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Venstre kalder nu sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd i Folketingets Retsudvalg i sagen om aflivning af mink.

Ifølge et notat, som torsdag blev fremvist i Minkkommissionen, og Berlingske er kommet i besiddelse af, godkendte Heunicke i efteråret et dokument, hvori det stod direkte, at der manglede lovgrundlag til at aflive alle mink i Danmark, som regeringen besluttede i november sidste år.

Heunicke har hidtil hævdet, at han ikke vidste, at det var i strid med loven at kræve alle mink aflivet.

Nu ønsker Venstre en forklaring fra sundhedsministeren, og derfor ønsker man at se ham i et samråd, hvor det er muligt at stille spørgsmål.

- Tidligere har regeringstoppen sagt, at den ikke vidste, at ordren var ulovlig, da de gav ordren om at udslette alle mink i Danmark, siger Morten Dahlin (V), der er formand for Folketingets Retsudvalg.

- Nu har vi et dokument, der sort på hvidt viser, at regeringstoppen godt vidste, at ordren var ulovlig.

- Det er dybt problematisk. Det giver regeringen et forklaringsproblem, og derfor indkalder vi nu Magnus Heunicke til at stå skoleret for Retsudvalget, så vi kan stille spørgsmål og få svar på, hvad der er op og ned i den her sag, siger han.

Spørgsmål: Hvad ønsker du mere konkret at få svar på?

- Vi ønsker at få svar på, hvorfor Magnus Heunicke har sagt et til offentligheden, mens han har gjort noget andet, som nu kan bevises via det her dokument.

- Heunicke har påstået, at han ikke vidste, at der manglede lovhjemmel. Det her dokument viser noget andet. Det skal vi have svar på, siger Morten Dahlin.

Også De Konservatives sundheds- og landbrugsordfører, Per Larsen, har kaldt Heunicke i samråd som følge af den nye oplysning.

- Det her er forrykt.

- Heunicke skal forklare, om han var skriftligt orienteret om den manglende lovhjemmel, inden beslutningen, om at alle mink skulle slås ned, blev taget.

- Derfor har jeg kaldt ministeren i samråd, skriver Per Larsen på Twitter.

Berlingske har forsøgt at få et interview med sundhedsministeren. Men det har ikke været muligt "af respekt for granskningskommissionens (Minkkommissionen, red.) arbejde", oplyser Sundhedsministeriet til avisen.

Magnus Heunicke skal afhøres i Minkkommissionen 26. november.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.