Venstre: Regering skifter syn på budgetsnyd

Regeringen indregner såkaldte dynamiske effekter i reformer, mener Venstres skatteordfører Mads Rørvig.

7. februar 2013 10:47 - Opdateret 7. februar 2013 10:48

Venstre: Regering skifter syn på budgetsnyd

Når regeringen regner med at spare to milliarder kroner på SU-reformen, fordi de studerende bliver hurtigere færdige, så bygger det på en såkaldt dynamisk effekt.

Og netop den metode skosede Socialdemokraterne og SF tidligere VK-regeringen for, lyder det fra Venstres skatteordfører Mads Rørvig.

Derfor har han torsdag bedt om en forklaring fra finansminister Bjarne Corydon (S) og skatteminister Holger K. Nielsen (SF) ved et åbent samråd i Folketingets skatteudvalg.

- Dengang vi sad i regeringen, blev vi anklaget for, at alt ikke var fuldt finansieret, selv om vi ikke benyttede dynamiske effekter.

- Men vi kan se, at S-R-SF-regeringens skattereform samt fjernelse af sukkerafgift, fedtafgift og ligningslovens §33 A (om udsendtes skattefrihed) alle forudsætter dynamiske effekter, siger Mads Rørvig.

Dynamiske effekter har været kontroversielle politisk, fordi oppositionen kan anklage regeringen for at snyde på vægtskålen. Den kan indregne, at folk måske vil arbejde mere, hvis skatten sænkes.

- Under VK-regeringen indregnede man ikke dynamiske effekter i skattereformen. Så det er simpelt hen nyt, at man indregner dynamiske effekter, når man får udgifter ved hjælp af skattelettelser, siger Mads Rørvig.

Han vil høre finans- og skatteministrene forklare, hvorfor Socialdemokraterne og SF har skiftet syn på at indregne dynamiske effekter i regeringens reformer. Før klandrede de VK-regeringens skattereform for ikke at være fuldt finansieret, siger han.

- Den primære dynamiske effekt angår arbejdsudbuddet, så folk arbejder mere. Men regeringen indregnede det også i SU-reformen. Man vil få to milliarder (kroner) ved at få folk hurtigere igennem uddannelsen, siger Mads Rørvig.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...