Venstre: Udlændinge vil kunne lodse i danske farvande

Sikkerhed og miljø i danske farvande vil ikke lide under liberalisering af lodsloven, lover erhvervsminister.

19. maj 2014 15:49

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) forsikrer Folketingets Erhvervsudvalg om, at de snævre danske farvande og de danske kyster ikke vil lide under manglende sikkerhed og miljøhensyn, når regeringen frem mod 2020 liberaliserer lodsloven.

Ændringen sker for at skabe mere konkurrence på lodsning og billigere priser for rederierne.

Det siger Venstres medlem af Erhvervsudvalget Erling Bonnesen, der har kaldt ministeren i samråd mandag om forslaget.

- Hensynet til forurening af havmiljøet og kysterne samt sikkerheden til søs, at der ikke sker alvorlige ulykker. Det er helt afgørende, når lodsningen i danske farvande åbnes for konkurrence. Det har ministeren forsikret os, at han står på mål for, siger Erling Bonnesen til Ritzau.

Liberalisering af lodsloven, der skal være fuldt indfaset i 2020, har vakt bekymring blandt flere politiske partier på Christiansborg.

Beskyttelsen af de snævre danske farvande og de danske kyster mod forurening og ulykker ved gennemsejling kan nu i princippet varetages af udenlandske lodser.

- Ministeren forsikrede os om, at der vil blive stillet krav til lodsernes uddannelse og lokalkendskab, og at det vil blive tjekket, om det bliver overholdt, siger Erling Bonnesen.

Spørgsmål: Ministeriet har indhentet erfaringer fra andre lande, der har liberaliseret, og de viser, at det ikke har været en ubetinget succes?

- Ja, men ministeren siger, at han står på mål for, at det vil fungere, og det må vi så tro på, svarer Erling Bonnesen.

I dag fungerer lodsningen med brugerbetaling, så alle områder er dækket ind, også de økonomisk mindre attraktive, hvor der er forsyningspligt.

Spørgsmål: Vil en øget konkurrence give underskud hos det statslige lodsvæsen i Dan-Pilot, så det vil koste statskassen penge at opretholde forsyningspligt?

- Ministeren har forsikret os om, at det vil blive neutralt, og at det ikke vil koste statskassen penge. Der vil også blive fokus på, om de danske lodser med stort lokalkendskab flager ud og finder job andre steder, svarer Erling Bonnesen.

Han erkender, at det vil kunne koste danske arbejdspladser, hvis rederierne vælger udenlandske lodser.

Regeringen er med Venstre og De Konservatives opbakning sikret flertal for forslaget om at liberalisere lodsloven.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...