Venstre vil give 17-årige lov til at køre

17-årige skal have mulighed for at få kørekort, hvis de til gengæld har en erfaren bilist med sig i bilen.

Venstre vil give 17-årige lov til at køre

17-årige skal have lov til at køre bil, mener Venstre. Men de skal ikke sidde alene i bilen det første år, mener partiet. De 17-årige skal køre sammen med en erfaren bilist, for eksempel en forælder.

Forslaget bliver umiddelbart støttet bredt af Folketingets partier, skriver Jyllands-Posten.

- Hvis vi skal endnu længere ned i antallet af trafikdræbte, skal vi fokusere på de unge. Derfor vil vi have gang i en forsøgsordning, som skal være et tilbud til de 17-årige, siger Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, til Jyllands-Posten.

Baggrunden for forslaget er, at de helt unge bilisters risiko for at blive dræbt i trafikken trods et faldende antal trafikdræbte stadig er syv-otte gange større end for deres forældre.

Forslaget henter inspiration i Tyskland, hvor antallet af ulykker blandt unge billister er faldet med 22 procent på grund af en lignende ordning.

Socialdemokraterne er positive over for forslaget, der dog også har en indbygget pisk: Der skal vanke bøder og frakendelse af kørekortet, hvis den unge kører uden en rutineret bilist i bilen.

- Umiddelbart lyder det som en spændende tanke, som jeg har stor sympati for. Vi skal have mere holdningsbearbejdning af de unge, siger Socialdemokraternes trafikordfører, Rasmus Prehn, til Jyllands-Posten.

Antallet af trafikdræbte har været faldende over de seneste år. Og i maj var tallet historisk lavt, da det for første gang nåede under 200 omkomne på et år.

Dermed blev Færdselssikkerhedskommissionens fem år gamle målsætning for 2012 netop om at komme under 200 nået.

Nu vil Færdselssikkerhedskommissionen have tallet endnu længere ned, og derfor hedder den nye målsætning for 2020, at der højst må være 120 dræbte, eller hvad der svarer til 10 om måneden.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.