Venstre vil væk fra enten-eller-tilgangen til EU

Skuffende, siger DF. Velkomment, lyder reaktionen fra Venstre på EU-Kommissionens hvidbog om EU's fremtid.

Juncker i EU-Parlamentet Foto: Reuters/Yves Herman

Juncker i EU-Parlamentet Foto: Reuters/Yves Herman

EU-parlamentariker Morten Løkkegaard (V) byder det velkommen, at EU-Kommissionen onsdag indbyder til en mere nuanceret debat om fremtidens EU.

- Vi har brug for at komme væk fra enten-eller tilgangen til EU.

- Venstre ønsker ikke et B-medlemskab af EU, og det er heller ikke i EU's interesse at skubbe Danmark ud i periferien, siger Løkkegaard i en skriftlig kommentar.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker præsenterer onsdag eftermiddag i en tale i EU-Parlamentet fem mulige scenarier for EU's udvikling frem mod 2025:

EU-samarbejdet kan fortsætte som nu, det kan fokusere på det indre marked, man kan skabe et EU i flere hastigheder, man kan samarbejde mindre, men mere effektivt, eller landene kan vælge at samarbejde mere om alt.

Målet er, at stats- og regeringscheferne for de 27 EU-lande, der bliver i EU efter briternes udmeldelse, skal vælge en kurs til december.

Men Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, kalder hvidbogen misforstået og skuffende. Han mener, at de fem scenarier alle er variationer over samme tema - mere EU.

- Befolkningernes bekymringer bliver ikke taget alvorligt og ej heller adresseret.

- Der bør være en sjette vej. EU's magtbrynde skal udfordres, ellers vil EU bryde sammen på et eller andet tidspunkt, siger Kenneth Kristensen Berth.

Den konservative europaparlamentariker Bendt Bendtsen ser frem til, at stats- og regeringscheferne vælger, hvad de vil med EU.

- Der er jo intet, der står stille i denne verden. Alting udvikler sig - og det kommer EU også til at gøre.

- Hvis vi bare fortsætter som hidtil, så løber vi jo ind i nogle problemer. Vi er nødt til at prøve at reformere EU indefra og give borgerne vished for, hvad EU kan gøre, og hvad EU ikke kan gøre noget ved, siger Bendt Bendtsen.

Den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, vil ikke lægge sig fast på sin yndlingsmodel. Men hun kalder det "superærgerligt", hvis man ruller samarbejdet tilbage til kun at være det indre marked.

De danske socialdemokraters gruppeleder i EU-Parlamentet, Jeppe Kofod, mener ikke, den almindelige dansker er optaget af, hvilken model der bliver valgt. Men han ved godt, hvilket indhold han ønsker.

- Dagens EU handler om at sikre de frie markedskræfter. Fremtidens EU bør sikre arbejderne, bekæmpe skattefusk og skabe trygge rammer for de nationale velfærdsstater. Dét er vejen frem, siger Kofod.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.