EMNER

Venstrefløjsaktivisterne

Sidste uges demonstrationer omkring Ungdomshuset på Jagtvej i København viste igen vrede, hætteklædte unge i kamp mod politiet.
foto: brian berg /scanpix

Sidste uges demonstrationer omkring Ungdomshuset på Jagtvej i København viste igen vrede, hætteklædte unge i kamp mod politiet. foto: brian berg /scanpix

Vrede, hætteklædte unge, der kaster brosten mod politiet. Sådan bliver den yderste venstrefløj ofte fremstillet i medierne. Og sidste uges uroligheder omkring Ungdomshuset på Nørrebro var da også et typisk eksempel på, hvad der sker, når vreden koger over på venstrefløjen. Men den militante del af miljøet er faktisk svundet ind i de senere år. - Siden de autonome blev opløst som organisation i slutningen af 1990’erne, har der ikke været ret mange voldelige aktioner. Det er stort set kun, når Ungdomshuset er truet, siger Bolette M. Christensen, lektor i Statskundskab ved Københavns Universitet. - De føler, at man tager noget fra dem, som betyder meget for deres kulturelle miljø, og det vil de forsvare, fortsætter hun. Den yderste venstrefløj har rødder i 1980’ernes bz-bevægelse. I dag er den organiseret i ikke-voldelige bevægelser som Anti-fascistisk Netværk, Globale Rødder og Attac. - Men vreden kan blive en del af det kulturelle udtryk, når de går på gaden og bliver konfronteret med politi og myndigheder. De har en meget aggressiv fremtoning, når de kommer ud i konflikter, og det er fordi, de føler sig ekstremt provokerede af den måde, myndighederne opfører sig over for dem, siger Ann-Dorte Christensen fra Aalborg Universitet, der har interviewet en række mænd og kvinder, der tidligere var i miljøet. De unge venstrefløjsaktivister, der sjældent er over 25 år, kommer fra forskellige dele af samfundet. Men en stor del af dem har venstreorienterede forældre, der selv har været politisk aktive. - Det er en protestgeneration ligesom forældrene, men de vil protestere på deres egen måde, siger Ann-Dorte Christensen. Venstrefløjsaktivisterne kæmper for at skabe et anderledes samfund, hvor lighed og global solidaritet er i højsædet. De er kritiske over for enhver form for autoritet, og de bryder sig ikke om den måde, systemet er indrettet på. - Men der er alligevel ingen, der taler om revolution nu om dage. Det er man gået fra, siger Bolette M. Christensen. Hun anslår, at der er et sted mellem 500-1000 danskere, der ligger til venstre for Enhedslisten. Men hun understreger, at de har mange sympatisører i partiet, så den yderste venstrefløj alt i alt er større end højrefløjen.