Udland

Verden har færre krige men flere ofre

180.000 mennesker mistede livet under væbnede konflikter sidste år. 50 millioner er på flugt.

Der bliver stadig færre krige og væbnede konflikter i verden, men der bliver dræbt langt flere mennesker end tidligere, siger en af Europas ledende tænketanke i en ny rapport.

Sidste år var der 42 væbnede konflikter i verden, hvilket er 21 færre end i 2008, hvor tallet var det hidtil højeste i nyere tid, viser rapporten fra The International Institute for Strategic Studies (IISS) i London.

Men konflikterne sidste år kostede omkring 180.000 mennesker livet, hvilket er en dramatisk forøgelse i forhold til 2008, hvor 56.000 blev dræbt.

- Antallet af væbnede konflikter er gradvist faldet, hvilket naturligvis er en velkommen udvikling, siger Nigel Inkster, som har ledet arbejdet med rapporten "Armed Conflict Study."

- Men faldet i antallet af konflikter bliver modvirket af intensiteten i volden, som ubønhørligt øges, tilføjer han.

Langt de fleste krigsofre blev sidste år dræbt i Syrien, hvor det anslås, at 70.000 mennesker blev dræbt i 2014.

Borgerkrigen i Syrien har de seneste fire år kostet omkring 200.000 mennesker livet, siger IISS, men andre kilder anslår, at over 220.000 mennesker er blevet dræbt i konflikten.

18.000 mennesker blev sidste år dræbt i Irak, hvor Islamisk Stat (IS) i de seneste måneder har vundet kontrol over store områder, blandt andet Ramadi.

Islamisk Stat har også vundet kontrol over halvdelen af Syrien og kontrollerer nu også grænseområderne mellem de to nabolande.

Rapporten fra IISS fremhæver, at flygtningestrømmen fra krige og konflikter tager til, og at især det store antal internt fordrevne vækker bekymring.

Ifølge FN's Højkommissariat for Flygtninge er over 50 millioner mennesker i dag på flugt fra krige. Det er flere end nogensinde før i efterkrigstiden.

I Syrien er halvdelen af befolkningen på flugt - omkring 3,9 millioner i nabolandene og 7,6 millioner inde i landet.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.