Udland

Verden har over 27 millioner narkomaner

Over 230 millioner menneske tog illegale stoffer i 2010, viser ny FN-rapport.

Verden har over 27 millioner narkomaner

Omkring 27 millioner menneskeri verden har alvorlige problemer med narkotika, og omkring 200.000 dør hvert år som følge af deres misbrug, hedder det i den nye årsrapport om narkotika fra FN-organet Unod.

- Heroin, kokain og andre narkotiske stoffer fortsætter med at koste omkring 200.000 menneskeliv årligt, og stofferne ødelægger familier og medfører elendighed og usikkerhed og udbredelse af hiv, siger Jurij Fedotov.

Han har ledet udarbejdelsen af den årlige rapport, der fastslår, at den globale produktion og anvendelse af illegale stoffer er relativt stabil.

Cannabis eller hash er fortsat det mest anvendte stof med op til 224 millioner brugere på verdensplan.

Europa er det største marked for hash, og det meste kommer fra Marokko omend Afghanistan i stigende grad producerer, ligesom hashproduktionen tager til i de forskellige europæiske lande.

- De fleste EU-lande rapporterer, at dyrkelsen af cannabis synes at tage til.

I Afghanistan, der er verdens største producent af opium og leverer 90 procent af det samlede udbud, producerede i 2011 5800 ton mod 3600 ton i 2010, hvor opiumvalmuerne blev ramt af en sygdom.

Anvendelsen af kokain er stagnerende eller faldende i Europa og Nordamerika, men til gengæld bliver efterspørgslen på stoffet større i Sydamerika og Australien.

Over 230 millioner mennesker - eller fem procent af verdens befolkning i alderen 15-64 år - tog illegale stoffer i 2010, viser rapporten.

/ritzau/AFP