100 pansrede kampkøretøjer kan være på vej til Ukraine fra USA

Anonyme embedsmænd fortæller, at den amerikanske regering er ved at lægge sidste hånd på militær hjælpepakke.

Amerikanske soldater står ved siden af kampkøretøjet Stryker i Tyskland. Det er den type, der nu kan være på vej til Ukraine, skriver AP. (Arkivfoto). <i>Michael Probst/Ritzau Scanpix</i>

Amerikanske soldater står ved siden af kampkøretøjet Stryker i Tyskland. Det er den type, der nu kan være på vej til Ukraine, skriver AP. (Arkivfoto). Michael Probst/Ritzau Scanpix

Amerikanerne er ved at lægge sidste hånd på en militærpakke til Ukraine.

Ifølge anonyme embedsmænd har pakken en værdi af 2,6 milliarder dollar. Det svarer til knap 18 milliarder danske kroner.

Den amerikanske forsyning til ukrainerne forventes ifølge embedsmændene for første gang at indeholde blandt andet 100 pansrede kampkøretøjer af typen Stryker samt yderligere mindst 50 bæltepansrede mandskabsvogne af typen Bradleys.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Militærkøretøjerne vil gøre det muligt for de ukrainske styrker at bevæge sig både hurtigere og mere sikkert ved frontlinjerne i krigen mod Rusland.

Embedsmændene fortæller til AP, at indholdet dog stadigvæk kan nå at ændre sig. Den amerikanske præsident Joe Bidens administration mangler at gennemgå de sidste drøftelser.

Meldingerne om pakken kommer, kort efter at den britiske premierminister, Rishi Sunak, lørdag fortalte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at Storbritannien vil sende kampvogne af typen Challenger 2 til Ukraine.

Ukraine har længe efterspurgt kampvogne, men vestlige ledere har trådt varsomt. Specifikt har ukrainerne efterspurgt amerikanernes kampvogn Abrams, men det ønske ser ikke ud til at blive efterkommet.

Både Stryker og Bradley er pansrede mandskabsvogne. De tjener dog hvert sit formål.

Bradley har mere ildkraft, men kan transportere færre mennesker. Stryker er lettere, fordi den kører på hjul. Dermed kan den bevæge sig hurtigere på asfalteret vej og dermed bringe forsyninger til fronten. Til gengæld er den ikke så tungt armeret.

Embedsmændene udtaler sig anonymt, fordi pakken endnu ikke er vedtaget.

En officiel udmelding forventes dog senere denne uge, hvor de amerikanske forsvarsledere skal mødes med europæiske kolleger i Tyskland for netop at diskutere situationen i Ukraine.

Natten til torsdag dansk tid oplyste den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, at amerikanerne sender 125 millioner dollar til Ukraine målrettet energi- og elnettet, efter at russiske angreb har ødelagt store dele af infrastrukturen.

Det skriver Reuters. Beløbet svarer til 861 millioner danske kroner.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden