Berømtheders død får kinesere til at tvivle på coronadødstal

En ung operasangerinde, en skuespiller og en manuskriptforfatter er blandt dem, der for nylig er døde i Kina.

Der var godt fyldt op med patienter på dette hospital i Shanghai i Kina torsdag. <i>Staff/Reuters</i>

Der var godt fyldt op med patienter på dette hospital i Shanghai i Kina torsdag. Staff/Reuters

Et voksende antal af offentlige personer i Kina, som dør, får flere og flere kinesere til at stille spørgsmålstegn ved landets officielle coronadødstal.

Det skriver britiske BBC.

I december kom den 40-årige operasangerinde Chu Lanlans død som et chok for mange hendes unge alder i betragtning.

Hendes familie udtalte, at de var kede af hendes "bratte farvel", dog uden at give detaljer om dødsårsagen.

Kina skrottede i december sin strenge nultolerance over for covid-19 og har siden set en voldsom stigning i antallet af smittetilfælde og dødsfald.

Der er ingen officielle rapporter om, at hospitaler og krematorier skulle være overvældet. Dog er Kina stoppet med at offentliggøre daglige smittetal. Samtidig har landet kun bekræftet 22 dødsfald siden december.

Tidligere i denne uge vurderede det britiske sundhedsrisikoselskab Airfinity, at op mod 9000 mennesker dør om dagen af coronavirus i Kina for tiden.

Operasangerinde Chu Lanlan og andre berømtheders død har sat gang i spekulationer, skriver BBC.

Nytårsdag kom det også frem, at skuespilleren Gong Jintang var død. Den 83-årige var kendt af mange kinesere for sin rolle i landets længstkørende tv-serie.

Dødsårsagen er ikke blevet oplyst, men flere brugere på sociale medier knytter hans død sammen med dødsfald blandt andre ældre kendte kinesere for nylig.

Det gælder blandt andre den anerkendte manuskriptforfatter Ni Zhen. Den 84-årige var kendt for sit arbejde med filmen "Under Den Røde Lygte" fra 1991. Den anses bredt som en af de bedste kinesiske film blandt kritikere.

Derudover døde tidligere journalist Hu Fuming den 2. januar i en alder af 87 år.

En optælling fra kinesiske medier viser ifølge BBC, at 16 kinesiske videnskabsmænd fra landets bedste akademier døde i perioden mellem den 21. og 26. december.

De kinesiske myndigheder er opmærksomme på den udbredte skepsis, selv om de fortsætter med at nedtone alvoren af smitteudbruddet.

For nylig indrømmede direktøren for Beijings Institut for Luftvejssygdomme i et interview med stats-tv, at antallet af dødsfald blandt ældre denne vinter "uden tvivl er højere" end de seneste år.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.