Biden hædrer offer for vrede Trump-tilhængere på toårsdag

På toårsdagen for et angreb på USA's Kongres blev 14 personer tildelt præsidentens borgermedalje af Biden.

Præsident Joe Biden overrakte fredag præsidentens borgermedalje til valgstedsmedarbejder i Fulton County i Georgia Ruby Freeman for hendes kamp for demokratiet i USA. <i>Mandel Ngan/Ritzau Scanpix</i>

Præsident Joe Biden overrakte fredag præsidentens borgermedalje til valgstedsmedarbejder i Fulton County i Georgia Ruby Freeman for hendes kamp for demokratiet i USA. Mandel Ngan/Ritzau Scanpix

Den amerikanske præsident, Joe Biden, markerede fredag toårsdagen for et dødeligt stormløb mod USA's Kongres 6. januar 2021.

Det gjorde han blandt andet ved at tildele præsidentens borgermedalje til 14 personer, som ifølge Biden kæmpede for at forsvare demokratiet i USA efter præsidentvalget i 2020.

Nogle af modtagerne blev tildelt medaljen posthumt, altså efter døden.

Præsidentens borgermedalje er den næsthøjeste civile udmærkelse i USA efter præsidentens frihedsmedalje.

Under en ceremoni i Det Hvide Hus fredag beskrev Joe Biden de voldelige optøjer for to år siden, hvor 140 politibetjente blev såret, som "drevet af løgne".

- Det hele var drevet af løgne om valget i 2020, men på denne dag for to år siden holdt vores demokrati stand, fordi vi - folket - ikke vaklede, sagde Biden.

- Jeres navne vil gå over i historien. Husk på jeres mod, og husk på jeres tapperhed.

Blandt medaljemodtagerne var den tidligere formand for Repræsentanternes Hus i delstaten Arizona Rusty Bowers, der er republikaner, og Michigans indenrigsminister, demokraten Jocelyn Benson.

Begge modstod ifølge Biden presset for at omstøde valgresultatet i deres stater.

Også politibetjent i Kongressen Eugene Goodman modtog den fornemme hæder. Under optøjerne fik Goodman uromagere væk fra senatskammeret, mens kongresmedlemmer blev evakueret.

En valgstedsmedarbejder fra Georgia ved navn Ruby Freeman modtog ligeledes præsidentens borgermedalje.

Hun blev af daværende præsident Donald Trump på falsk vis anklaget for valgsvindel og blev sidste år tvunget til at flygte fra sit hjem som følge af dødstrusler fra vrede Trump-tilhængere.

Så sent som onsdag i denne uge angreb Trump endnu en gang Ruby Freeman ved at navngive hende over for sine næsten fem millioner følgere på sit sociale medie, Truth Social.

Under fredagens ceremoni sagde Joe Biden, at Freeman og andre har kæmpet mod "rovdyr og løgnere".

Det Hvide Hus føjede fredag yderligere to navne til listen over medaljemodtagere. Der er tale om kongresbetjent Howard Liebengood og betjent ved politiet i Washington Jeffrey Smith.

Begge tog deres eget liv i kølvandet på stormløbet.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.