Brasilien og Argentina drøfter fælles valuta

Sydamerikas to største økonomier er begyndt at drøfte mulighed for en fælles valuta, skriver Financial Times.

Argentinas præsident, Alberto Fernández (tv.), og Brasiliens præsident, Luiz Inacio Lula da Silva (th.), mødtes i starten af året. Her ses de i Brasilien 2. januar - dagen efter, at Lula havde overtaget præsidentembedet. <i>Evaristo Sa/Ritzau Scanpix</i>

Argentinas præsident, Alberto Fernández (tv.), og Brasiliens præsident, Luiz Inacio Lula da Silva (th.), mødtes i starten af året. Her ses de i Brasilien 2. januar - dagen efter, at Lula havde overtaget præsidentembedet. Evaristo Sa/Ritzau Scanpix

I Sydamerika pønser Brasilien og Argentina på at danne en fælles valuta, skriver en række internationale medier herunder erhvervsavisen Financial Times og nyhedsbureau Reuters.

Muligheden skal ifølge Financial Times drøftes på et topmøde i Buenos Aires denne uge.

Tanken er, at der først oprettes en valuta, der kan bruges i både Brasilien og Argentina. Den skal i første omgang fungere parallelt med Brasiliens real og Argentinas peso.

Brasilien har foreslået, at møntfoden skal hedde en sur, der betyder syd.

Set på længere sigt er det tanken, at når valutaen er etableret, vil andre latinamerikanske lande kunne slutte sig til den.

- Der vil komme en beslutning om at starte en undersøgelse af, hvilke parametre der er brug for i en fællesvaluta, siger Argentinas økonomiminister Sergio Massa til Financial Times.

- Det vil omfatte alt fra finanspolitiske spørgsmål til størrelsen på økonomien og centralbankernes rolle.

Massa spår en fællesvaluta et langt tilløb. Han noterer sig blandt andet i Financial Times, at det tog de europæiske lande 35 år at danne euroen.

Ifølge Reuters vil udviklingen af en fælles valuta markere et skift i forholdet mellem Brasilien og Argentina.

Under Jair Bolsonaros tid som præsident i Brasilien har forholdet til Argentina ifølge Reuters været mere anspændt.

Modsat har den nytiltrådte brasilianske præsident Lula længe gået med ambitionen om at knytte de to landes økonomier tættere sammen.

Generelt har Lulas comeback i præsidentkontoret betydet, at Brasilien igen har vendt sig mere mod Sydamerika, skriver Reuters.

Han har ført landet tilbage ind i organisationen Celac, som Bolsonaro forlod på grund af Cuba og Venezuelas deltagelse.

Samtidig har både den brasilianske og argentinske regering fremhævet behovet for at styrke den handelsblok, der kaldes Mercosur. Den består af Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.