Danmark er skeptisk over for statsstøttet konkurrence mod USA
EU-Kommissionens vil bruge statsstøtte til at hjælpe europæiske virksomheder i konkurrence mod Kina og USA.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, talte for mere statsstøtte til den grønne teknologisektor i EU, da hun tirsdag talte til World Economic Forums møde i Davos. Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix
Hvis europæiske virksomheder skal kunne klare sig i konkurrence med Kina og USA, så er der brug for mere statsstøtte.
Det mener EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, som onsdag talte ved World Economic Forum i Davos, Schweiz.
Her tog hun fat i det, som Bruxelles ser som urimelig konkurrence fra USA og Kina, der ifølge von der Leyen giver statsstøtte til grøn teknologi.
- Hvis det skal være attraktivt at operere i Europa, så skal vi være konkurrencedygtige i forhold til de incitamenter, som i øjeblikket er tilgængelige uden for EU, siger Ursula von der Leyen.
EU-Kommissionen vil derfor forenkle reglerne for statsstøtte og finde midler til, at EU-lande kan hjælpe deres grønne industri. Det sidste er ifølge von der Leyen nødvendigt, fordi nogle EU-lande har markant større økonomiske muskler end andre.
Derfor kan det skævvride det indre marked, hvis ikke alle EU-lande får adgang til at give statsstøtte.
- For at undgå en fragmentering af det indre marked og for at støtte den grønne teknologi på tværs af hele EU skal vi øge EU-finansieringen, siger von der Leyen.
Hun peger på en suverænitetsfond og en såkaldt Net-Zero Industry Act som vejen til at nå målet.
Fra dansk side er der dog generel skepsis over for brug af statsstøtte. Det siger økonomiminister Troels Lund Poulsen (V).
- Nu har jeg ikke selv haft lejlighed til at høre, hvad von der Leyen har sagt i Davos. Men jeg synes, man skal være meget balanceret i den her diskussion. Jeg tror ikke, at løsningen for at sikre en bedre økonomi er mere statsstøtte, siger Troels Lund Poulsen.
Også Sverige, der 1. januar overtog EU-formandskabet, er skeptisk over for tanken om øget statsstøtte. Sverige har i stedet forsøgt at sætte den langsigtede konkurrenceevne for EU på dagsordenen for det svenske formandskab.
Ifølge Troels Lund Poulsen har EU-landenes økonomiministre endnu ikke diskuteret sagen i detaljer.
- Men det er klart, at positionerne er kendt. Der er lande med kendte positioner. Fra dansk side har vi interesse i, at det indre marked fungerer godt. Der er løsningen ikke kun at se på, hvordan man kan øge statsstøtten, siger Troels Lund Poulsen.
Han advarer imod, at EU optrapper statsstøtten over for Kina og USA, fordi det ifølge den danske minister kan føre til protektionisme og gå ud over frihandlen i verden.
Også Dansk Industri (DI) advarer mod at tro, at statsstøtte vil løse udfordringen.
- Statsstøtte kan spille en rolle i forhold til at sætte skub på udvikling inden for visse teknologiområder. Grøn brint er et godt eksempel herpå. Men statsstøtte er langtfra hele svaret på grønne omstilling, siger chef for europapolitik Rikke Wetendorff Nørgaard i en skriftlig kommentar.
Hun peger lige som den svenske regering på, at det er nødvendigt at øge konkurrenceevnen for virksomhederne i denne grønne industri. Eksempelvis gennem lovgivning, der i højere grad understøtter virksomhedernes konkurrenceevne.
/ritzau/
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.