Danmark ønsker yderligere sanktioner mod Iran

Efter henrettelser i weekenden bør EU arbejde for nye sanktioner mod Iran, siger Lars Løkke Rasmussen.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ønsker nye sanktioner mod Iran efter henrettelser i weekenden. Ønsket har opbakning fra Frankrig, siger Løkke under besøg i Bruxelles tirsdag (Arkivfoto). <i>Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix</i>

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ønsker nye sanktioner mod Iran efter henrettelser i weekenden. Ønsket har opbakning fra Frankrig, siger Løkke under besøg i Bruxelles tirsdag (Arkivfoto). Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Danmark ønsker yderligere sanktioner mod Iran.

Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) tirsdag, efter at Iran har henrettet personer, der har deltaget i demonstrationer i landet.

- I weekenden har vi set henrettelser som den foreløbige kulmination på det, vi har set siden september. Det er gået fra slemt til værre, og vi har set systematiske overtrædelser af menneskerettighederne.

- Europa har brug for at give nogle stærke gensvar, siger Lars Løkke Rasmussen.

EU har allerede i flere omgange indført sanktioner mod Iran.

Det er både sket med henvisning til undertrykkelsen af demonstrationerne i landet og med henvisning til, at Rusland har anvendt iranske droner til at angribe Ukraine.

- Jeg havde lejlighed til at diskutere det med min franske kollega tidligere i dag (tirsdag, red.). Vi er enige om, at vi skal arbejde for at lave en fjerde sanktionspakke i forhold til Iran, siger Lars Løkke Rasmussen.

Lørdag blev to unge mænd henrettet i Irans hovedstad Teheran.

De var dømt for at have været med til at dræbe et medlem af den frygtede Basij-milits. Militsen er knyttet til Irans Revolutionsgarde.

Det er ifølge en iransk domstol sket i forbindelse med en protest mod regeringen i november sidste år.

Basij-militsen har været sat ind som spydspids i den iranske stats reaktion mod de protester, som har spredt sig over hele Iran.

Iran har været præget af en folkelig opstand mod regimet, siden den 22-årige kvinde Mahsa Amini døde i det iranske moralpolitis varetægt i midten af september.

EU har senest i midten af december indført nye sanktioner. Her blev 24 iranske personer og fem juridiske enheder med forbindelse til det iranske styre sanktioneret.

Lars Løkke Rasmussen nævner tirsdag ikke, hvilke yderligere sanktioner, han ønsker mod styret.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.