EU-lande ønsker lavere el-regninger men det kan ramme grøn omstilling

Klima- og energiminister forventer svære forhandlinger om, hvordan EU kan sikre billigere energi.

Danmark ønsker et indgreb, som kan sænke el-prisen uden at skade den grønne omstilling. Det siger klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) forud for møde i Bruxelles fredag (Arkivfoto). <i>Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix</i>

Danmark ønsker et indgreb, som kan sænke el-prisen uden at skade den grønne omstilling. Det siger klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) forud for møde i Bruxelles fredag (Arkivfoto). Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

El-regningen for danske forbrugere og virksomheder skal sættes ned. Men skal ske på en måde, som ikke skader den grønne omstilling.

Det er Danmarks udgangspunkt i forhandlingerne om et indgreb i det europæiske el-marked. Det siger klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) forud for møde i Bruxelles fredag.

Her skal EU-landene diskutere fem forslag fra EU-Kommissionen.

Kommissionen lægger blandt andet op til at gribe ind i energi-virksomheders profitter og lægge et prisloft over russisk gas.

Men diskussionerne truer også med at udløse et opgør om, hvorvidt EU skal slække på klimaambitionerne for at få prisen på energi ned.

- Jeg forventer, at bølgerne vil gå højt i dag. Der er lande, der har foreslået, at man også skal se på EU's kvotehandelssystem. Det kan isoleret set føre til lavere priser, men vi skal ikke til at genopfinde kulkraft som en hovedkilde i det europæiske energisystem, siger Dan Jørgensen.

Selvom han ønsker en hurtig afklaring af hensyn til forbrugere og virksomheder, forventer han, at forhandlingerne vil fortsætte efter fredagens møde.

Blandt EU-Kommissionens forslag er lofter over indtjeningen for energivirksomheder, der har lave omkostninger, men kan sælge deres energi dyrt på grund af udsving på energimarkederne.

Pengene skal ifølge EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, gives til borgere og virksomheder, som er særligt udsatte på grund af høje energipriser.

Dansk Industri har dog over for Børsen og Watch Medier advaret om, at indgreb i prisdannelsen risikere at skade den grønne omstilling og føre til højere priser.

Dan Jørgensen erkender udfordringen:

- Hvis vi ser på, hvordan priserne bliver fastsat på det frie marked, så er det heldigvis sådan, at vedvarende energi langt de fleste steder er billigere. Går man ind og piller ved det, så skal vi passe på, at det ikke på sigt får negative konsekvenser, siger Dan Jørgensen.

Ifølge Dan Jørgensen er der endnu ikke et "reelt forslag" fra EU-Kommissionen på, hvordan prislofterne kan gennemføres. Derfor er det endnu ikke muligt at give et bud på, hvor mange penge indgrebet vil indbringe.

Ifølge Dan Jørgensen støtter Danmark til gengæld helhjertet EU-Kommissionens forslag om et loft over prisen på russisk gas. Også selvom Ruslands præsident, Vladimir Putin, har truet med helt at lukke for gassen til EU, hvis prisloftet gennemføres.

- Putin bruger gassen som del af sin krig mod Europa. Og det skal han ikke have held til. Vi er opmærksomme på, at det ikke er en risikofri øvelse, men ikke desto mindre er vi fra dansk side af den overbevisning, at jo hårdere en linje, vi kan køre over for Rusland, jo bedre, siger Dan Jørgensen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Dreng mistede del af finger på skolens legeplads
Luk