EU-lande rammer Irans Revolutionsgarde med nye sanktioner

Medlemmer af Irans parlament og de iranske sikkerhedsstyrker er på liste over sanktionerede.

Irans overgreb på demonstranters menneskerettigheder er årsagen til, at EU nu indfører yderligere sanktioner mod Iran. Det siger EU's udenrigschef, Josep Borrell, efter mødet for EU-landenes udenrigsministre. <i>John Thys/Ritzau Scanpix</i>

Irans overgreb på demonstranters menneskerettigheder er årsagen til, at EU nu indfører yderligere sanktioner mod Iran. Det siger EU's udenrigschef, Josep Borrell, efter mødet for EU-landenes udenrigsministre. John Thys/Ritzau Scanpix

EU-landene er enige om nye sanktioner mod Iran. Og denne gang rammer de højtstående medlemmer af Irans Revolutionsgarde.

Det oplyser EU's udenrigschef, Josep Borrell.

- Vi tager handling i dag mod Irans uforholdsmæssige brug af vold mod ikkevoldelige demonstranter, siger Josep Borrell.

Med sanktionerne tager EU endnu et skridt i forsøget på at få Iran til at stoppe fremfærden over for demonstranter i landet.

EU har også kritiseret Iran for at henrette demonstranter.

Ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har Iran "vedvarende" undertrykt menneskerettighederne.

- Situationen i Iran er gået fra slemt til værre med de henrettelser, vi har set. Senest også en henrettelse af en britisk statsborger.

- Menneskerettighedsorganisationer mener, at der sidder måske 15.000 fængslet i Iran. Heraf 100 med risiko for at få en dødsdom. Det er meget vigtigt, at vi sender et stærkt signal, og det gør vi i dag, siger Lars Løkke Rasmussen.

I alt 18 personer og 19 juridiske enheder i Iran sanktioneres som følge af beslutningen mandag.

Ud over medlemmer af Revolutionsgarden er det blandt andre en iransk minister og en række medlemmer af det iranske parlament.

- Der er en række navngivne revolutionsgardister, der kommer på listen plus en række af deres enheder. Og det kommer oven i to andre sanktionspakker i forhold til Irans rolle i krigen i Ukraine. Så det er et stærkt signal, siger Lars Løkke Rasmussen.

Med mandagens beslutning er nu i alt 164 personer og 31 juridiske enheder i Iran sanktioneret.

Sanktionerne består blandt andet af indefrysning af midler, rejseforbud til EU og et forbud mod at stille økonomiske ressourcer til rådighed for de sanktionerede.

EU-landene har desuden indført et forbud mod at eksportere udstyr, der kan bruges til overvågning af telekommunikation og undertrykkelse af demonstrationer.

EU-landenes udenrigsministre skulle dog mandag ikke tage stilling til, om Revolutionsgarden skal på terrorlisten. Men muligheden består.

- Danmark er der, hvor vi gerne vil have, at der skal ske noget. Og jeg tror ikke, at det sidste er sket i denne sag, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han understreger dog, at det kræver et særligt juridisk grundlag, hvis man skal sætte Revolutionsgarden på EU's terrorliste.

- Det lyder så nemt og enkelt med bare at tage hele revolutionsgarden og sætte dem på terrorlisten. Men det kommer med en række juridiske vanskeligheder. Det, vi gør i dag, har en effekt, siger Lars Løkke Rasmussen.

Iran har været præget af en folkelig opstand mod regimet, siden den 22-årige kvinde Mahsa Amini døde i det iranske moralpolitis varetægt i midten af september.

EU har senest i midten af december indført nye sanktioner. Her blev 24 iranske personer og fem juridiske enheder med forbindelse til det iranske styre sanktioneret.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.