FN's næste klimatopmøde skal ledes af topchef i et olieselskab

Emiraterne, der er vært for næste klimatopmøde, COP 28, udpeger kontroversiel leder for FN-klimatopmøde.

Sultan Ahmed al-Jaber er udpeget til at lede det næste klimatopmøde i FN, COP28. Det finder sted i De Forenede Arabiske Emirater senere i år. Til dagligt leder han et af verdens største olieselskaber. <i>-/Ritzau Scanpix</i>

Sultan Ahmed al-Jaber er udpeget til at lede det næste klimatopmøde i FN, COP28. Det finder sted i De Forenede Arabiske Emirater senere i år. Til dagligt leder han et af verdens største olieselskaber. -/Ritzau Scanpix

De Forende Arabiske Emirater har torsdag udpeget formanden for FN's næste klimatopmøde, COP 28, der skal holdes senere i år i det arabiske golfland.

Det bliver sultan Ahmed al-Jaber, der er leder af det nationale olieselskab ADNOC. Selskabet er et af verdens største.

Han lover at forholde sig "pragmatisk" til, hvordan den globale opvarmning bekæmpes.

Men klimaaktivister kræver, at han som minimum træder tilbage som oliechef. Det rapporterer nyhedsbureauet AFP og BBC.

Jaber bliver den første topchef i et kommercielt selskab, der skal lede et klimatopmøde under FN. Det skriver emiraternes nyhedsbureau WAM.

- Vi vil komme med en pragmatisk, realistisk og resultatorienteret tilgang, som vil føre til transformative fremskridt for klimaet og for økonomisk vækst med lav udledning af klimagasser, lyder det fra Jaber i en erklæring.

Klimaaktivister har tidligere kritiseret, at et gas- og olieland som emiraterne stilles i spidsen for arbejdet med reducere afhængigheden af netop gas og olie.

Organisationen CAN, der er et netværk af internationale klimaorganisationer, siger, at Jaber må træde tilbage som oliechef.

- Han kan ikke have ansvar for en proces, som har til opgave at gøre noget ved klimakrisen, med den interessekonflikt: At være leder for en industri, som er ansvarlig for selve krisen, hedder det.

De olieproducerende lande i Mellemøsten har hidtil været de mest fodslæbende i forhold til, hvad Verden stiller op med den truende globale opvarmning.

Men Jaber har også fortalere. Blandt dem er FN's klimachef fra 2006 til 2010, Yvo de Boer.

- De Forenede Arabiske Emirater har vedtaget en sund og grøn vækststrategi. Det er en større investor i vedvarende energi både hjemme og ude, siger han.

Jaber er ud over chef for ADNOC også minister for handel.

COP27, der foregik i et andet arabisk land, førte kun til få resultater for de egyptiske værter. Der blev på mødet i november ikke vedtaget nye ambitiøse mål for at reducere CO2-udledningen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.