Greta Thunberg til økonomisk topmøde i Davos: Her er de skyldige

Svensk klimaaktivist er tilbage i Davos hos dem, "der på første hånd fortsætter ødelæggelser af vor planet."

Greta Thunberg deltager i Verdens Økonomiske Forum i Davos, hvor den svenske klimataktivist tidligere har konfronteret tidligere præsident Donald Trump og andre toppolitikere. Og hun retter igen hård kritik mod den elite, "som fortsætter ødelæggelser af vor planet." <i>Arnd Wiegmann/Reuters</i>

Greta Thunberg deltager i Verdens Økonomiske Forum i Davos, hvor den svenske klimataktivist tidligere har konfronteret tidligere præsident Donald Trump og andre toppolitikere. Og hun retter igen hård kritik mod den elite, "som fortsætter ødelæggelser af vor planet." Arnd Wiegmann/Reuters

Greta Thunberg deltager i Det Verdensøkonomiske Forum i Davos, hvor den svenske klimaaktivist tidligere har konfronteret tidligere præsident i USA Donald Trump og andre toppolitikere.

Og hun retter igen hård kritik mod den elite, der er samlet i den schweiziske bjergby.

- Det er egentligt her, at de findes de mennesker, som på første hånd fortsætter ødelæggelsen af vor planet, sagde Thunberg, da hun torsdag deltog i en paneldiskussion med blandt andre Fatih Birol, som er chef for Det Internationale Energiorgan, IEA.

Siden Thunberg og hendes miljøbevægelse Fridays for Future blev verdenskendt, har hun deltaget i Det Verdensøkonomiske Forum flere gange.

Denne gang er hun kommet direkte fra store demonstrationer i den tyske by Lützerath, en 800 år gammel landsby, som skal rives ned, så der kan udvindes forurenende brunkul trods klimakrisen.

- Folk siger, at det er åh så interessant og en stor kontrast, at vi er kommet hertil fra Lützerath, siger Thunbergs kollega Luisa Neubauer, som er en kendt miljøforkæmper i Tyskland.

- Vi gik rundt i mudder og skidt der, og her bliver vi vidner til beskidte aftaler, så jeg ved ikke, om kontrasten er så stor igen.

Trump reagerede i 2020 på Thunbergs kritik om en uholdbar klimapolitik ved at affærdige hende som en person, der "må se få klaret sine aggressionsproblemer".

FN's generalsekretær, António Guterres, har i Davos anklaget verdens største fossile brændstofselskaber for ikke at ville opgive en forretningsmodel, der ifølge Guterres er inkompatibel med menneskehedens overlevelse.

Det skete i en opsang onsdag i alpebyen.

- Denne sindssyge hører til i science fiction, selv om vi ved, at nedsmeltningen af økosystemet er videnskabelig fakta, sagde han ifølge avisen The Guardian.

Behovet for at kickstarte den globale indsats for at forhindre en stigning af temperaturer verden over med 1,5 grader som aftalt under Parisaftalen er et af hovedtemaerne i Davos.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden