Kevin McCarthy taber med én stemme under kaotiske scener

Republikanere var nær røget i totterne på hinanden, da Matt Gaetz undlod at stemme på Kevin McCarthy.

Mike Rodgers bliver her holdt tilbage af kollegaen Richard Hudson under en ophedet diskussion med Matt Gaetz. <i>Chip Somodevilla/Ritzau Scanpix</i>

Mike Rodgers bliver her holdt tilbage af kollegaen Richard Hudson under en ophedet diskussion med Matt Gaetz. Chip Somodevilla/Ritzau Scanpix

Under stor dramatik og hidtil usete scener i Repræsentanternes Hus er det tidligt lørdag morgen dansk tid endnu en gang mislykkedes for republikaneren Kevin McCarthy at samle nok stemmer til at blive ny formand.

To af McCarthys modstandere, Lauren Boebert og Matt Gaetz fra den republikanske højrefløj, stemte begge "til stede" i den 14. afstemningsrunde og altså ikke på McCarthy.

Dermed manglede han blot en enkelt stemme for at sikre sig formandsposten.

Kevin McCarthy fik 216 ud af i alt 432 stemmer. For at vinde skal han samle opbakning fra et flertal af de navngivne stemmer. Stemmerne "til stede" tæller ikke.

Afstemningen kunne til sidst afgøres af Matt Gaetz, en af McCarthys mest højlydte kritikere og en nær allieret af Donald Trump. Da Gaetz stemte "til stede", blev McCarthy tydeligvis oprørt og gik selv op for at tale med ham.

Det fik andre medlemmer til at blande sig. Flere udtrykte deres frustration over Matt Gaetz, og republikaneren Mike Rodgers måtte sågar holdes fysisk tilbage af kollegaen Richard Hudson, som også måtte holde Rodgers for munden.

Samtidig pegede Matt Gaetz fingre ad Kevin McCarthy, da han gik tilbage mod sin plads.

Det er ikke set i 164 år, at det har taget så lang tid at finde en ny formand til den vigtige post som formand for Repræsentanternes Hus.

- Det må siges at være et gigantisk tilbageslag for McCarthy og hans allierede. De troede, at den var hjemme, bemærker en journalist på The New York Times tidligt lørdag morgen dansk tid.

Ifølge CNN's kilder havde den republikanske ledelse angiveligt forregnet sig, da ledelsen troede, at også republikanske Matt Rosendale fra Montana ville stemme "til stede" sammen med Lauren Boebert og Matt Gaetz.

Siden den første afstemningsrunde tirsdag blev 20 medlemmer af Det Republikanske Partis yderste højrefløj ved med at kæmpe imod valget af McCarthy, fordi de er bange for, at han vil indgå kompromiser med præsident Joe Biden og Demokraterne.

Op til den 13. afstemningsrunde tidligere fredag lokal tid lykkedes det imidlertid McCarthy at overtale 15 af de republikanske modstandere til at støtte ham. Således fik han i alt 214 stemmer, men manglede altså fortsat fire.

Repræsentanternes Hus har 435 medlemmer. En republikansk plads er dog ubesat, da et medlem døde, få uger efter at han opnåede genvalg.

Republikaneren Scott Perry, der er formand for højrefløjsfraktionen House Freedom Caucus, fortalte fredag, at han havde ændret sin stemme til at støtte McCarthy, fordi den 57-årige veteran var gået med til omfattende ændringer i den måde, hvorpå Repræsentanternes Hus godkender udgifter.

Herunder bedre kontrol af gældslofter, fortalte Perry ifølge nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.