Løkke: Regeringen træffer snart beslutning om haubitser til Ukraine

Danmark ønsker at hjælpe Ukraine, og den danske regering afgør snart, om artillerisystem skal sendes afsted.

Regeringen vil snart træffe beslutning om, hvorvidt splinternye haubitser-kanoner skal sendes til Ukraine frem for at indgå i det danske forsvar. Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) under besøg hos Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg i Bruxelles. <i>Axel Schmidt/Reuters</i>

Regeringen vil snart træffe beslutning om, hvorvidt splinternye haubitser-kanoner skal sendes til Ukraine frem for at indgå i det danske forsvar. Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) under besøg hos Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg i Bruxelles. Axel Schmidt/Reuters

Regeringen vil snart træffe en beslutning om, hvorvidt der skal sendes langtrækkende haubitser-kanoner til Ukraine.

Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) under besøg i Nato-hovedkvarteret i Bruxelles.

Her mødte den danske udenrigsminister Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

- Jeg kommer lige fra et møde med Jens Stoltenberg, hvor vi diskuterede Danmarks engagement i Ukraine. Danmark er et af de lande, der har støttet mest, og det er vi også committed til at gøre fremover.

- Når der på et tidspunkt skal findes en fredsløsning, så bliver det med afsæt i, hvad styrken er på slagmarken. Derfor er den bedste vej til fred at hjælpe ukrainerne. Det handler også om militærstøtte, siger Lars Løkke Rasmussen.

Ukraine har ifølge TV2 anmodet om at få det langtrækkende artillerisystem leveret for bedre at kunne bekæmpe Rusland, der invaderede landet den 24. februar sidste år.

Danmark står ifølge TV2 over for at få leveret 19 langtrækkende kanoner – de såkaldte Caesar-haubitser – fra en fabrik i Frankrig.

Dem ønsker Ukraine omdirigeret til frontlinjen, hvor der fortsat er bitre kampe mod russiske styrker.

Og det kan måske komme til at ske. I hvert fald udelukker Lars Løkke Rasmussen ikke muligheden under besøget i Natos hovedkvarter.

- Som forsvarsministeren allerede har sagt i dag (tirsdag, red.), så er det en sag, som regeringen kommer til at vende tilbage til og tage stilling til inden for ganske kort tid, siger Lars Løkke Rasmussen.

Flere Nato-lande er dog kommet i et dilemma som følge af krigen i Ukraine.

Mens landene har sendt våben til støtte for ukrainerne, er våbenlagrene hjemme i Nato-landene gradvist blevet tømt.

Det er også en udfordring for Danmark, som ifølge TV2 mangler artillerisystemet til opbygningen af 1. Brigade.

Det er en styrke på 4000 soldater, som er en af Danmarks forpligtelser til NATO og som skulle stå kampklar ved udgangen af næste år.

Dermed skal regeringen i en vis forstand vælge imellem hensynet til Ukraine og hensynet til Nato, hvor regeringen har varslet, at man vil opfylde Nato-målsætningen om at bruge to procent af bruttonationalproduktet i 2030.

- Der er nogle krydsende hensyn her. På den ene side skal vi opbygge for at opfylde vores Nato-mål. Det er også derfor, at den nye regering har fremrykket det mål til 2030.

- På den anden side skal vi også støtte ukrainerne. Og hvad skal have førsteprioritet? Der er der ingen tvivl om, at helt overordnet er det bedste, vi kan gøre at støtte ukrainerne. Så det kigger vi ind i øjeblikket. Og som forsvarsministeren har sagt, så tager vi stilling til det relativt hurtigt, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden