Mand anklages for at afsløre hemmeligheder om Sveriges forsvar

Videregivelse af hemmelige oplysninger kan svække Sverige i tilfælde af krig, siger anklager.

Svenske værnepligtige på øvelsen Aurora i Skåne 6. maj. Her deltog også soldater fra Danmark, Finland, Polen og USA. Øvelsen havde fokus på byen Åhus, hor havnen ifølge øvelsen var overtaget af fjenden. <i>Johan Nilsson/Tt/Ritzau Scanpix</i>

Svenske værnepligtige på øvelsen Aurora i Skåne 6. maj. Her deltog også soldater fra Danmark, Finland, Polen og USA. Øvelsen havde fokus på byen Åhus, hor havnen ifølge øvelsen var overtaget af fjenden. Johan Nilsson/Tt/Ritzau Scanpix

En mand i 50'erne er i Sverige tiltalt for at videregive hemmeligheder om landets forsvar.

Han skal blandt andet have spredt hemmelige og sensitive oplysninger om et stort antal forsvarsanlæg i perioden fra 2015 til 2017.

Det oplyser anklagemyndigheden.

Lars Hedvall, der er senioranklager i sager om brud på landets sikkerhed, siger, at der er tale om installationer, som har stort behov for at blive beskyttet.

Han konstaterer, at det vedrører forhold, som har stor betydning for Sveriges sikkerhed.

Hvis oplysningerne skulle komme en fremmed magt i hænde, kan det forårsage store skader og gøre det sværere for landet at forsvare sig i tilfælde af krig, siger han.

Rusland nævnes ikke ved navn. Men efter den russiske invasion i Ukraine sidste år og Sveriges ansøgning om at blive medlem af Nato, er der kommet meget stor fokus på sikkerheden i Sverige.

Den tiltalte skal have administreret og stået bag en database med de hemmelige oplysninger. Der har været 230 registrerede brugere af databasen, fremgår det af anklageskriftet.

Det er uklart, om nogen fremmed magt har kunnet tilgå oplysninger i databasen.

- Men der findes sikkert et større antal fremmede magter, som uden problemer kommer ind i denne type forum, siger Hedvall.

- Men hvad har været hans formål?

- Det er svært for mig at give en forklaring, men det handler om en privatperson, som har en meget stor interesse i forsvarsanlæg, siger han.

Manden nægter at have gjort sig skyldig i nogen forbrydelse.

Efterforskningen af manden er foretaget af efterretningstjenesten Säpo.

/ritzau/TT

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.