Far og søn får livstid for hadforbrydelse mod jogger i USA

En far og søn fra Georgia er idømt endnu en livstidsstraf i forbindelse med drabet på en sort jogger i 2020.

Travis McMichael var i forvejen idømt livstid for drabet på den 25-årige sorte jogger Ahmaud Arbery i delstaten Georgia i 2020. Nu får han sammen med sin far endnu en livstidsdom i en føderal retssag om hadforbrydelse. Drabet var ifølge den føderale domstol racistisk motiveret. (Arkivfoto). <i>Stephen B. Morton/Ritzau Scanpix</i>

Travis McMichael var i forvejen idømt livstid for drabet på den 25-årige sorte jogger Ahmaud Arbery i delstaten Georgia i 2020. Nu får han sammen med sin far endnu en livstidsdom i en føderal retssag om hadforbrydelse. Drabet var ifølge den føderale domstol racistisk motiveret. (Arkivfoto). Stephen B. Morton/Ritzau Scanpix

En dommer i byen Brunswick i den amerikanske delstat Georgia har mandag idømt en hvid mand og hans søn fængsel på livstid for en hadforbrydelse mod en sort mand, som blev skudt og dræbt under en løbetur i 2020.

Dommeren idømte faren og sønnens nabo en fængselsstraf på 35 år for samme forbrydelse.

36-årige Travis McMichael, en tidligere mekaniker ved den amerikanske kystvagt, hans far, 66-årige Gregory McMichael, som er tidligere politibetjent, samt deres nabo William "Roddie" Bryan, en 52-årig mekaniker, afsoner alle tre i forvejen livstidsdomme for drabet på den 25-årige sorte mand ved navn Ahmaud Arbery.

De blev således alle tre fundet skyldige i drabet ved en domstol i Georgia i november sidste år. Kun naboen, William "Roddie" Bryan, som filmede drabet, har mulighed for at blive prøveløsladt på et tidspunkt.

De blev i februar også kendt skyldige i at have angrebet Arbery på grund af hans hudfarve.

Mandagens afgørelse faldt i en føderal sag, der handler om hadforbrydelse og bortførelse.

Under sidste års retssag om drabet hævdede de tre mænd, at de handlede i selvforsvar.

Arbery var løbet forbi deres indkørsel, og fordi der havde været flere indbrud i kvarteret, var de i deres gode ret til at skyde ham, lød forsvaret under retssagen.

Drabet vakte stor opmærksomhed, da det skete i 2020. Blandt andet på grund af en videooptagelse af det.

Dommer Lisa Godbey Wood sagde, da hun mandag idømte Travis McMichael endnu en livstidsdom, at den uhyggelige video nu er ætset ind i hendes hukommelse for altid.

- Du gjorde det på grund af farven på hr. Arberys hud, sagde dommeren.

Faren til den dræbte jogger, Marcus Arbery, sagde under retssagen om de tre anklagede mænd:

- De tre djævle har flået mit hjerte i småstykker, som ikke kan findes eller repareres.

- Du hader sorte mennesker, sagde han henvendt til Travis McMichael.

Drabet på Ahmaud Arbery udløste i 2020 demonstrationer i USA, og daværende præsident Donald Trump kaldte videoen "meget foruroligende."

Det er et af flere drab på sorte mennesker i de seneste år, som har sat nyt fokus på racisme i det amerikanske politi og retssystem samt på USA's våbenlove.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
AaB tager stort skridt tættere på salg
Luk