Polen er klar til at sende Leopard-kampvogne uden om Tyskland

Selv hvis Tyskland ikke vil give sin tilladelse, vil Polen sende 14 tyskfremstillede kampvogne til Ukraine.

Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, udpegede i denne uge Boris Pistorius til ny forsvarsminister. Det store spørgsmål er nu, om en af den nye forsvarsministers første handlinger bliver at tillade andre europæiske lande at sende tyskfremstillede Leopard 2-kampvogne til Ukraine. <i>Carsten Koall/Ritzau Scanpix</i>

Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, udpegede i denne uge Boris Pistorius til ny forsvarsminister. Det store spørgsmål er nu, om en af den nye forsvarsministers første handlinger bliver at tillade andre europæiske lande at sende tyskfremstillede Leopard 2-kampvogne til Ukraine. Carsten Koall/Ritzau Scanpix

Presset stiger for alvor på Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz. Han har længe afvist at lade EU-lande eksportere tyskfremstillede Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

Men nu er tiden ved at løbe ud. Det fastslår Polens premierminister, Mateusz Morawiecki.

- Tilladelse er et sekundært spørgsmål. Enten får vi en aftale med Tyskland hurtigt, eller også træffer vi den rigtige beslutning selv, siger Mateusz Morawiecki ifølge mediet Politico.

Tyskland fremstiller og eksporterer de avancerede Leopard 2-kampvogne. De regnes blandt de mest avancerede i verden, og de står højt på Ukraines ønskeliste over udstyr.

Danmark har blandt andet anvendt Leopard 2A5-kampvogne i Afghanistan, hvor de deltog i kampe mod Taliban.

Som del af købsaftalerne skal Tyskland dog spørges, hvis lande vil reeksportere kampvognene til eksempelvis Ukraine.

Det har Olaf Scholz hidtil afvist. Fra tysk side er man bekymret for, at eksporten af så offensive og kraftige våben kan optrappe konflikten med Rusland.

Mens Ruslands har store problemer på slagmarken i Ukraine, har Ruslands tidligere præsident Dmitrij Medvedev, som er en af præsident Vladimir Putins nærmeste allierede, truet med atomkrig.

I et indlæg på det sociale medie Telegram skriver Medvedev i forbindelse med en diskussion om Natos støtte til det ukrainske militær:

- Atommagter har aldrig tabt i større konflikter, hvor deres skæbne har været på spil.

Medvedev opfordrer Natos ledere til at overveje, hvilke risici der er ved deres støtte til Ukraine.

Tyskland er dog under pres ikke bare fra Polen, men også fra andre lande, som har Leopard 2-kampvogne. Det sker på baggrund af gentagne henvendelser fra Ukraine om at optrappe hjælpen.

- Vi har ingen tid, verden har ikke denne tid, skriver Andriy Yermak, leder af den ukrainske præsidentadministration, ifølge Reuters på Telegram.

Meldingen kommer forud for, at vestlige allierede fredag skal mødes på Ramstein Air Base i Tyskland.

Her vil der være stort fokus på, om Berlin vil tillade, at deres Leopard 2- kampvogne bliver leveret til Kyiv for at hjælpe med at drive russiske styrker ud.

Den ukrainske regering frygter, at Rusland er ved at mobilisere ikke blot soldater, men også optrappe produktionen af våben og ammunition forud for en ny offensiv.

- Vi betaler for langsommeligheden med livet for vores ukrainske folk. Sådan burde det ikke være, skriver Andriy Yermak.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.