Russisk afhoppers skæbne afgøres af norske udlændingemyndigheder

Russeren Andrej Medvedev hævder, at han har været medlem af den berygtede Wagner-gruppe og søger asyl i Norge.

Det bliver de norske udlændingemyndigheder, der afgør, om den afhoppede russer Andrej Medvedev skal for en dommer, og om der skal stilles krav om, at han forbliver tilbageholdt i Norge.

Det oplyser Jon Andreas Johansen, der er fungerende leder ved juridisk sektion i norsk politis udlændingeenhed, til tv-stationen NRK.

Medvedev har søgt asyl i Norge efter at have forladt Rusland og - efter hans eget udsagn - den berygtede paramilitære enhed Wagner-gruppen, som kæmper for Rusland i krigen i Ukraine.

Den russiske rettighedsgruppe Gulagu har ifølge nyhedsbureauet Reuters fået at vide, at Medvedev står til at blive udvist fra Norge. Det fremgår ikke, hvem der skulle have truffet den afgørelse.

Russeren blev pågrebet af norsk militær tidligere på måneden i Pasvikdalen i grænseområdet mellem Rusland og Norge. Her blev han afhørt af Kripos, der er en særlig efterforskningsenhed i norsk politi.

I Norge er det Kripos, der har ansvar for efterforskning af krigsforbrydelser. Det er derfor også Kripos, der deltager i det internationale samarbejde om efterforskning af krigsforbrydelser i Ukraine.

Ifølge Kripos er Medvedev blevet afhørt som et vidne i den forbindelse.

Medvedevs mellemværende med de norske myndigheder er dog ifølge NRK ikke på Kripos' bord. Det er i stedet de norske udlændingemyndigheder, der står for den del.

Andrej Medvedev skulle have forladt Wagner-gruppen, efter at en fire måneder lang kontrakt, som han havde indgået i juli, udløb.

Wagner-gruppens øverste leder er Jevgenij Prigozjin, som er tæt på Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Gruppen har fået en central rolle i Ruslands invasion af Ukraine. Her deltager gruppens lejesoldater i kampene mod ukrainske styrker.

Prigozjin står på det amerikanske forbundspoliti FBI's liste over verdens mest eftersøgte personer.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.