Serbien beder russere om at stoppe rekruttering af serbere

Serbiens præsident Vucic frabeder sig russiske forsøg på at rekruttere i Serbien til krigen i Ukraine.

Den serbiske præsident, Aleksandar Vucic, frabeder sig russiske forsøg på at rekruttere serbere til krigen i Ukraine. (Arkivfoto). <i>Attila Kisbenedek/Ritzau Scanpix</i>

Den serbiske præsident, Aleksandar Vucic, frabeder sig russiske forsøg på at rekruttere serbere til krigen i Ukraine. (Arkivfoto). Attila Kisbenedek/Ritzau Scanpix

Er I søde at lade være med at rekruttere til Wagnergruppen i Serbien?

Den serbiske præsident har mandag i en tv-tale talt dunder imod serbisk-sprogede annoncer, der opfordrer til at slutte sig til den paramilitære russiske gruppe Wagnergruppen.

- Hvorfor tager du kontakt til nogen som helst i Serbien, når du ved, at der er imod vores regler, siger præsident Alexandar Vucic i en tale på tv-stationen Happy TV.

I Serbien forbyder lovgivning dens statsborgere at deltage i væbnede konflikter i udlandet. Og det er lovgivning, som anklagemyndigheden i Serbien forfølger. Således er flere blevet dømt for overtrædelser af loven.

Det er dog også kendt, at serbere deltog på pro-russisk side, under kampene i Ukraine i 2014 og 2015. Ingen ved præcis, hvor mange serbere der på et givent tidspunkt er i kamp i Ukraine.

Det russiske nyhedsbureau RIA har tirsdag vist tv-billeder af to maskerede mænd, der identificerede dem selv som serbiske frivillige. De var til våbentræning i en russisk-kontrolleret del af Ukraine.

I Serbien findes organisationer, der af nyhedsbureauet Reuters beskrives som "ultranationalistiske" og "pro-Kreml."

Vucic har afvist, at disse organisationer har fungeret som en forlænget arm for Wagnergruppen.

Samtidig er Serbien også en kandidat til et EU-medlemskab. EU-landene udgør den største handelspartner og investor i serbiske projekter.

Men samtidig har Serbien fastholdt en vis mængde handel med Rusland udover et militært samarbejde. Rusland og Serbien har historisk haft et allieret forhold til hinanden.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.