Sverige vil genindføre civilpligt efter 15 års pause

Torsdag vil den svenske regering genindføre civilpligten, der er en civil parallel til værnepligten.

Sveriges statsminister, Ulf Kristersson (t.v.), og forsvarsminister Pål Jonsson vil torsdag genindføre den svenske civilpligt, skriver nyhedsbureauet TT. <i>10060 Henrik Montgomery/Tt/Ritzau Scanpix</i>

Sveriges statsminister, Ulf Kristersson (t.v.), og forsvarsminister Pål Jonsson vil torsdag genindføre den svenske civilpligt, skriver nyhedsbureauet TT. 10060 Henrik Montgomery/Tt/Ritzau Scanpix

De svenske redningstjenester skal styrkes ved en genindførelse af civilpligten, der er en civil parallel til værnepligten. Det oplyser regeringen ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

Civilpligten blev ellers afskaffet i 2008, skriver Dagens Nyheter.

Mens værnepligtige uddannes i militær tjeneste, uddannes civilpligtige til at kunne støtte civile myndigheder såsom sygehusvæsnet eller redningstjenester ved tilfælde af højt beredskab.

- Vi går tilbage til en situation, hvor vi har en formaliseret civilpligt parallelt med værnepligten, siger den svenske statsminister, Ulf Kristersson, ifølge TT.

Allerede under den tidligere regering begyndte myndighederne at pege på civilpligten som en mulighed for at støtte samfundets mest kritiske funktioner i tilfælde af kriser eller krig.

Dengang pegede en undersøgelse på, at der bør uddannes 3000 gennem civilpligt over fem år.

De civilpligtige kan blandt andet træde til ved skovbrande og trafikulykker.

- Redningsberedskabet er i øjeblikket ikke indrettet til de krav, der stilles til et højt beredskab og i sidste ende et væbnet angreb, siger Carl-Oskar Bohlin, der er minister for det civile forsvar, ifølge Dagens Nyheter.

Ifølge Carl-Oskar Bohlin bliver der i første omgang tale om 1500 til 2000 personer inden for kommunale redningstjenester.

Det bliver myndighederne, der skal komme med en anbefaling til hvilke aldersgrupper, som omfattes af civilpligten.

Formelt vil regeringen træffe beslutning om at genindføre civilpligten på torsdag, skriver TT.

Allerede sidste år annoncerede den nye borgerlige regering i Sverige, at den ville genindføre civilpligten i en eller anden form.

Samtidig skal antallet af værnepligtige øges til 10.000 frem mod 2030.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden