11 lande lover nye missiler og luftforsvar til Ukraine

Estland bruger over én procent af landets bnp på militær hjælp til Ukraine. Briterne sender 600 missiler.

Der er pres på den tyske forbundskansler, Olaf Scholz (i midten), for at tillade, at de tyskproducerede kampvogne af typen Leopard 2 - som han inspicerer her - bliver sendt til Ukraine. Scholz har tøvet og sagt, at han skal konferere med de allierede i Nato. (Arkivfoto) <i>Ronny Hartmann/Ritzau Scanpix</i>

Der er pres på den tyske forbundskansler, Olaf Scholz (i midten), for at tillade, at de tyskproducerede kampvogne af typen Leopard 2 - som han inspicerer her - bliver sendt til Ukraine. Scholz har tøvet og sagt, at han skal konferere med de allierede i Nato. (Arkivfoto) Ronny Hartmann/Ritzau Scanpix

En gruppe bestående af 11 lande lover ny militær støtte til Ukraine, meddeler de torsdag ifølge Reuters.

Estland, Letland og Polen er blandt landene, der blandt andet vil sende luftforsvarssystemer og tilbyde militær træning.

Det meddeler de efter et møde torsdag på Tapa-militærbasen i Estland.

Værtslandet for mødet, Estland, lover en ny sending våben og ammunition til Ukraine for et beløb svarende til 841 millioner kroner. Det er den hidtil største militære hjælpepakke til Ukraine fra det lille baltiske land.

Dermed er Estland oppe på at bruge lidt over én procent af landets bnp på militær støtte til Ukraine, oplyser den estiske regering ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, lover at sende 600 missiler af typen Brimstone til Ukraine.

Han understreger i samme ombæring, at Vesten fortsat står sammen mod den russiske præsident Vladimir Putins invasion af Ukraine. Og de vestlige lande er klar "til det lange seje træk", siger Wallace.

- Hvis præsident Putin satser på, at vi vil begynde at kede os i år, tager han fejl. Vi planlægger fremad for i år, næste år, året efter og videre frem, siger den britiske forsvarsminister.

Mødet i Estland kommer forud for et vigtigt møde i den såkaldte kontaktgruppe for Ukraine i Tyskland fredag.

Her samles repræsentanter for omkring 50 lande, herunder USA og samtlige de øvrige Nato-lande, for at drøfte militære bidrag til Ukraine.

Danmark sender våbensystemet Caesar-haubitser til Ukraine, som det danske forsvar ellers har ventet på i årevis.

Det siger forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Regeringen har valgt at donere alle Forsvarets 19 franskproducerede Caesar-haubitser, som kan sammenlignes med en langtrækkende kanon.

Polen og Finland har meddelt, at de er klar til at sende tyskproducerede kampvogne af typen Leopard 2 til Ukraine.

Fra ukrainsk side har der lydt talrige opfordringer til at sende kampvogne så hurtigt som muligt.

- Ukraine har brug for kampvogne, som er afgørende for at afslutte krigen ordentligt, skriver Mykhailo Podoljak, der er rådgiver for præsident Volodymyr Zelenskyj, på Twitter.

- Det er på tide at holde op med at ryste af skræk for Putin og tage det sidste skridt, skriver han.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.