Tre nødhjælpsorganisationer kan delvist arbejde i Afghanistan igen

Taliban åbner op for, at kvinder kan arbejde i sundhedssektoren efter forbud til nødhjælpsorganisationer.

Tre nødhjælpsorganisationer er delvist begyndt at arbejde i Afghanistan igen, efter at Taliban har lovet dem, at kvinder godt må arbejde i sundhedssektoren. På billedet står mænd i kø til at hente mad hos en nødhjælpsorganisation i Kabul. (Arkivfoto). <i>Wakil Kohsar/Ritzau Scanpix</i>

Tre nødhjælpsorganisationer er delvist begyndt at arbejde i Afghanistan igen, efter at Taliban har lovet dem, at kvinder godt må arbejde i sundhedssektoren. På billedet står mænd i kø til at hente mad hos en nødhjælpsorganisation i Kabul. (Arkivfoto). Wakil Kohsar/Ritzau Scanpix

Tre udenlandske hjælpeorganisationer genoptager delvist sine aktiviteter i Afghanistan.

Organisationerne Care, Red Barnet og IRC stoppede deres arbejde i december. Det skete som reaktion på, at Taliban forbød afghanske kvinder at arbejde for en række organisationer.

I en pressemeddelelse skriver Red Barnet, at organisationen har fået pålidelige tilsagn fra de relevante myndigheder om, at deres kvindelige ansatte kan arbejde på nogle områder uden at blive generet.

På de områder genoptager man derfor sine aktiviteter. Det er primært sundhedsområdet.

Ifølge Red Barnet udgør kvinder 50 procent af deres ansatte.

Red Barnet understreger, at de aktiviteter, hvor de ikke har fået lovning på, at kvinder må arbejde, stadig er sat på pause. Det er størstedelen af Red Barnets arbejde.

Red Barnets ansatte i Afghanistan får stadig løn.

Da forbuddet blev indført i december sidste år fik det international kritik. Taliban begrundede forbuddet med, at nogle nødhjælpsarbejdere ikke overholdt regler for, hvordan kvinder skulle klæde sig.

Kvinder, som arbejder for nødhjælpsorganisationer, skal også have rejst i Afghanistan uden at være i selskab med en mand.

Abdul Rahman Habib, som er talsmand for det afghanske økonomiministerium, siger, at samfundet har behov for, at kvinder kan arbejde i sundhedssektoren.

Siden Taliban overtog magten i august 2021, er der blevet indført en række restriktioner over for kvinder. Det betyder blandt andet, at en række kvinder har mistet job i regeringen.

Taliban-regeringen har også begrænset kvinders muligheder for at studere. Blandt andet meddelte Taliban i december, at der var nogle fag, som kvinder ikke længere kan læse på universitetet.

To anonyme ansatte fra internationale nødhjælpsorganisationer oplyser til nyhedsbureauet AFP, at der forhandles om, at kvinder kan arbejde med andet end sundhedssektoren.

Ifølge nødhjælpsorganisationer er det vigtigt for dem at kunne ansætte kvinder for at kunne nå kvinder og børn med hjælp. I det konservative land er det nogle gange nemmere for kvinder at komme i kontakt med dem, lyder det.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.