Tysk domstol tager hul på udbyttesag mod formodet bagmand

Mens danske myndigheder jagter bagmand bag udbyttesvindel, skal tysk "Mr. Cum-ex" for retten.

Hanno Berger ses her på første retsdag i Bonn, hvor den tyske advokat skal forsvare sig mod anklagerne om, at han er bagmanden i en skandale om svindel med udbytteskat i hele Europa. <i>Oliver Berg/Ritzau Scanpix</i>

Hanno Berger ses her på første retsdag i Bonn, hvor den tyske advokat skal forsvare sig mod anklagerne om, at han er bagmanden i en skandale om svindel med udbytteskat i hele Europa. Oliver Berg/Ritzau Scanpix

I Tyskland tager domstolen i Bonn mandag hul på at retsforfølge den formodede bagmand bag en skandale om udbyttesvindel i Tyskland.

Den tyske advokat Hanno Berger, der i tysk presse er blevet døbt Mr. Cum-ex, er på anklagebænken for første gang, siden skandalen om udbytteskat slog et milliard stort hul i den tyske statskasse.

I Danmark kører en lignende sag om svindel med udbytteskat. Her kæmper de danske myndigheder for at få udleveret den formodede bagmand Sanjay Shah, der befinder i Dubai.

Mens de danske anklagere må vente med at føre deres beviser for en dommer, må Hanno Berger se frem til ikke bare én men to sager mod sig i Tyskland.

Skandalen om svindel med udbytteskat blev afsløret i 2017. Berger var angiveligt en af hjernerne bag en fidus, hvor en gruppe forretningsfolk gjorde krav på tilbagebetaling på beskatning af det samme udbytte.

Fidusen bestod groft sagt af, at gruppen solgte aktier rundt mellem hinanden på samme tidspunkt, som selskaberne skulle betale udbytte til sine aktionærer.

Herefter søgte de om at få udbetalt refusion for beskatning af udbyttet, selv om de aldrig havde betalt nogen skat af udbyttet.

Hanno Berger skal i domstolen Bonn forsvare sig mod anklager om at arrangere den fidus hos den tyske bank M.M. Warburg mellem 2007 og 2011.

Angiveligt har hans transaktioner der kostet den tyske statskasse over to milliarder kroner.

Fidusen med udbytteskat blev brugt af en lang række forretningsfolk over alt i Europa. I Tyskland har erhvervsmediet Handelsblatt estimeret, at det har kostet den tyske stat 223 milliarder kroner.

I Danmark er myndighederne fortsat på jagt efter 12,7 milliarder kroner i en række lignende sager.

Skandalen blev i tyske medier døbt Cum-ex, der på latin betyder "med-uden".

Hanno Berger skal ud over sagen i Bonn også forsvare mod i en sag i Wiesbaden fra næste uge. Her er han anklaget for skattesvindel i en størrelsesorden på 840 millioner kroner.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.