Tyskland vil have øget EU-pres på Iran efter henrettelser

Iran fordømmes for at have henrettet to demonstranter efter uretfærdige retssager og tvungne tilståelser.

Et foto fra iransk tv viser Mohammad Mahdi Karami og Seyyed Mohammad Hosseini, som tidligt lørdag morgen blev henrettet i Iran. De var dømt til døden for at have dræbt et medlem af regeringens Basij-milits i forbindelse med en demonstration i november. Menneskeretsorganisationer betegner retssagerne mod demonstranter i Iran som "uretfærdige" og en "skueproces". <i>-/Ritzau Scanpix</i>

Et foto fra iransk tv viser Mohammad Mahdi Karami og Seyyed Mohammad Hosseini, som tidligt lørdag morgen blev henrettet i Iran. De var dømt til døden for at have dræbt et medlem af regeringens Basij-milits i forbindelse med en demonstration i november. Menneskeretsorganisationer betegner retssagerne mod demonstranter i Iran som "uretfærdige" og en "skueproces". -/Ritzau Scanpix

Der er behov for et øget pres fra EU's side mod præstestyret i Iran, mener Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock.

Meldingen kommer, efter at Iran tidligt lørdag morgen henrettede to unge mænd.

- Mohammad Mehdi Karami og Mohammad Hosseini - mere end to navne. Hængt af regimet i Iran, fordi de ikke ville underkaste sig de brutale og umenneskelige handlinger, skriver Baerbock på Twitter.

- Endnu to forfærdelige skæbner, der tilskynder os til sammen med EU at øge presset på Teheran yderligere, skriver hun videre.

De to unge mænd var dømt for at have været med til at dræbe et medlem af den frygtede Basij-milits, der er knyttet til Irans Revolutionsgarde.

Det er ifølge en iransk domstol sket i forbindelse med en protest mod regeringen i november sidste år.

Basij-militsen har været sat ind som spydspids i den iranske stats reaktion mod de protester, som har spredt sig over hele Iran.

CDU-politikeren Norbert Röttger, der er tidligere formand for Forbundsdagens udenrigsudvalg, kalder Iran et "terrorregime" og kræver landet opført på EU's terrorliste.

EU's udenrigschef, Josep Borrell, fordømmer henrettelserne og opfordrer Iran til at annullere de dødsdomme, der er afsagt over andre demonstranter.

- Dette er endnu et tegn på de iranske myndigheders voldelige undertrykkelse af civile demonstrationer, siger Borrell ifølge Reuters.

Lignende fordømmelser lyder lørdag aften dansk tid fra blandt andet USA, Storbritannien og Frankrig.

FN's højkommissariat for menneskerettigheder skriver i et tweet, at de to unge iranske mænd blev hængt efter "uretfærdige retssager baseret på tvungne tilståelser".

- Det er chokerende, at Iran fortsætter med at henrette demonstranter trods internationale protester, lyder det fra FN-organet.

I Holland har regeringen indkaldt den iranske ambassadør for anden gang på en måned for at udtrykke sin dybe bekymring over henrettelse af demonstranter.

Siden den 22-årige kvinde Mahsa Aminis død i det iranske moralpolitis varetægt i midten af september har Iran været præget af en folkelig opstand mod regimet.

Med lørdagens to henrettelser har Iran nu hængt fire personer, der var dømt til døden for deres påståede roller under opstanden.

Mohammad Hosseinis advokat sagde i december, at Hosseini var blevet udsat for grov tortur og tvunget til at tilstå.

Ifølge Amnesty International var også den 22-årige Mohammad Mehdi Karami blevet dømt på baggrund af en tilståelse, han var blevet tvunget til at skrive under på.

Menneskeretsorganisationen meddelte i december, at mindst 26 andre iranere risikerer at blive dømt til døden i det, den betegner som "skueprocesser, der har til formål at afskrække demonstranter".

/ritzau/dpa

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.