USA-analytikere: Smalt republikansk flertal varsler kaos

Det tyder på to vanskelige år, at det har taget 15 runder at få valgt en leder i Repræsentanternes Hus.

Republikaneren Kevin McCarthy blev lørdag morgen dansk tid storsmilende valgt som formand for Repræsentanternes Hus efter 15. afstemningsrunder. <i>Jon Cherry/Reuters</i>

Republikaneren Kevin McCarthy blev lørdag morgen dansk tid storsmilende valgt som formand for Repræsentanternes Hus efter 15. afstemningsrunder. Jon Cherry/Reuters

Det varsler kaos, at det har taget lang tid for republikanerne at samle flertal om den netop udnævnte formand for Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy.

Det fortæller analytiker for Børsen og tidligere lektor i amerikansk politik Mette Nøhr Claushøj.

- Som situationen ser ud nu, kan vi forvente en kongressamling de kommende to år, hvor alt er kaos.

- McCarthy kan ikke bare arbejde over midten, fordi amerikansk politik er blevet mere og mere polariseret, og partierne samarbejder mindre, end de tidligere har gjort, siger hun.

Først i 15. afstemningsrunde var der flertal bag McCarthy. Og det på trods af at republikanerne har flertal i Repræsentanternes Hus.

Lektor ved Center for Amerikanske Studier på SDU Niels Bjerre-Poulsen tror ikke, at der vil blive vedtaget væsentlig lovgivning fra Repræsentanternes Hus de kommende to år.

- I stedet vil der blive forsøgt at nedsætte undersøgelser og rigsretssager. Men det kan alligevel ikke nå længere end til Senatet, hvor Demokraterne har flertal og vil nedstemme det, siger han.

Det var en lille og yderliggående del af det republikanske parti, der gennem flere dage og flere afstemninger spærrede for McCarthys formandskab.

Under de mange afstemningsrunder kom det frem, at den tidligere præsident Donald Trump forsøgte at få den lille gruppe til at bakke McCarthy op.

- Nogle så det som en test på, hvor stor indflydelse Trump har. Men det er et forsøg på spin, når nogle får det til at lyde som om, at Trump sikrede McCarthy et flertal.

- Hvor stor indflydelse har man reelt, når det, man anbefaler, bliver trodset 14 gange, spørger Niels Bjerre-Poulsen retorisk.

Heller ikke Mette Nøhr Claushøj køber, at Trump kan tage æren for, at McCarthy lørdag kunne kalde sig formand for Repræsentanternes Hus.

- Trump sidder ikke som den store kongemager. Det var de politiske krav, der gjorde McCarthy til formand.

Et af kravene er blandt andet, at McCarthy let kan fjernes som formand igen.

Politisk peger Niels Bjerre-Poulsen også på, at republikanerne vil tage gældsloftet som gidsel i kommende politiske forhandlinger.

- Det er penge, som er brugt, og USA er nødt til at hæve gældsloftet for at kunne betale sine kreditorer, siger Niels Bjerre-Poulsen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.