Våbenhvile i Gaza og Israel ser ud til at blive overholdt

Timer inde i "sårbar" våbenhvile mellem Israel og gruppen Islamisk Jihad i Gaza ser aftalen ud til at holde.

Børn i Gaza græder under begravelsen af Tamim Hijazi, der blev dræbt under et israelsk angreb 6. august. I alt har 44 palæstinensere ifølge nyhedsbureauet APF mistet livet. <i>Yousef Masoud/Ritzau Scanpix</i>

Børn i Gaza græder under begravelsen af Tamim Hijazi, der blev dræbt under et israelsk angreb 6. august. I alt har 44 palæstinensere ifølge nyhedsbureauet APF mistet livet. Yousef Masoud/Ritzau Scanpix

Våbenhvilen mellem den militante gruppe Islamisk Jihad i Gaza og Israel ser tidligt mandag ud til at holde.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Dermed skaber det håb om, at den tre dage lange konflikt, der indtil videre ifølge myndighederne i Gaza har kostet mindst 44 palæstinensere livet, er slut.

Aftalen, der trådte i kraft søndag klokken 23.30 lokal tid, skal stoppe de værste kampe, siden en 11 dage lang konflikt sidste år ødelagde store dele af det vestlige Gaza.

Ingen af parterne har natten til mandag meldt om store brud på aftalen. Heller ikke selv om en række raketangreb fandt sted kort inden starttidspunktet. Det fik sirener til at hyle i den sydlige del af Israel, både før og efter aftalens start.

I en udtalelse tre minutter efter starttidspunktet lød det fra den israelske her, at "som svar på raketter affyret mod israelsk territorium, er militæret netop i færd med at ramme en bred række af mål" tilhørende Islamisk Jihad i Gaza.

I en tilhørende udtalelse slog den israelske hær fast, at de "sidste" angreb fandt sted klokken 23.25.

Egypten har mæglet under forhandlingerne af våbenhvilen.

Præsident i USA Joe Biden har takket den egyptiske præsident Abdel Fattah al-Sisi for den indsats. Biden har ligeledes opfordret til en undersøgelse af de civile tab, som præsidenten kalder en "tragedie". I alt har 15 børn mistet livet, skriver APF.

Biden har ikke ytret sig om, hvor ansvaret for konflikten ifølge USA ligger.

I en udtalelse fra FN's specialkoordinator for fredsprocessen i Mellemøsten, Tor Wennesland, lyder det, at "situationen stadigvæk er meget sårbar".

- Jeg opfordrer alle parter til at overholde våbenhvilen, skriver Wennesland, ifølge det norske nyhedsbureau NTB på Twitter.

Wennesland, der er nordmand, har arbejdet tæt sammen med Egypten i forbindelse med tilblivelsen af våbenhvilen.

Den ulmende konflikt er blusset op, efter at Israel fredag gennemførte et luftangreb rettet mod Islamisk Jihad i Gaza. Her omkom Tayseer al-Jabari, der var en af flere ledere i gruppen.

Det israelske militær hævder, at gruppen var ved at forberede et angreb mod Israel, og at militæret blev nødt til at sætte ind med et forebyggende angreb mod gruppen.

Til gengæld affyrede Islamisk Jihad raketter tilbage mod byer i Israel, heriblandt Tel Aviv.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.