Yderligere to skibe med korn har forladt ukrainsk havn

To kornskibe har forladt to ukrainske havne mandag morgen. Skibene har kurs mod Italien og Tyrkiet.

Ukraines korneksport gik i stå, da Rusland invaderede landet den 24. februar. Nu er den dog så småt gået i gang igen. (Arkivfoto). <i>Turkish Defence Ministry/Ritzau Scanpix</i>

Ukraines korneksport gik i stå, da Rusland invaderede landet den 24. februar. Nu er den dog så småt gået i gang igen. (Arkivfoto). Turkish Defence Ministry/Ritzau Scanpix

Yderligere to skibe med korn har forladt havne i Ukraine mandag morgen.

Det oplyser Tyrkiets forsvarsministerium.

Et af skibene, "Sacura", er sejlet fra havnen i Juzjne, der ligger vest for byen Odesa. Om bord er 11.000 ton sojabønner, der skal til Italien.

Det andet skib, "Arizona", er sejlet fra Tjornomorsk. Om bord på det er 48.458 ton majs, der skal til Iskenderun i det sydlige Tyrkiet.

Søndag forlod fire skibe med majs og solsikkeolie ukrainske havne ved Sortehavet. De var lastet med i alt omkring 160.000 ton majs og andre fødevarer, der skal eksporteres.

Lørdag ankom et udenlandsk indregistreret skib til Ukraine for første gang, siden krigen begyndte 24. februar.

Rusland og Ukraine har - med hjælp fra Tyrkiet og FN - indgået en aftale om at sikre ukrainsk korneksport.

Aftalen indebærer, at der skal være sikker passage for skibe, der fragter korn, fra de sydlige ukrainske havne Odesa, Tjornomorsk og Pivdennyj.

Ukraine er normalt en af verdens største eksportører af korn. Landet har dog ikke kunnet eksportere korn, siden Rusland invaderede landet 24. februar.

Det har betydet, at flere millioner ton korn har hobet sig op i de ukrainske havne. Den situation har presset priserne på fødevarer i vejret.

FN har advaret om, at manglen på hvede, majs og andre afgrøder fra Ukraine kan føre til sult i fattigere dele af verden.

Kornaftalen mellem Ukraine og Rusland blev annonceret fredag den 22. juli.

Som en del af aftalen er der i den tyrkiske storby Istanbul blevet etableret et fælles center for koordineringen af eksporten.

Her skal skibene, der sejler ud fra Ukraine, undersøges. Blandt andet skal det sikres, at skibene ikke fragter våben.

Centeret ligger i Istanbul, fordi Bosporusstrædet, som skibene skal igennem for at komme fra Sortehavet og videre til andre farvande, skærer midt igennem Istanbul.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.