Atomkraft

Flydende atomkraftværk har forladt dansk farvand

Med seks knob i timen er det russiske atomkraftværk "Akademik Lomonosov" sejlet ud af dansk farvand

Verdens første flydende atomkraftværk har passeret Danmark. Arkivfoto: Scanpix/Tim Kildeborg Jensen

Verdens første flydende atomkraftværk har passeret Danmark. Arkivfoto: Scanpix/Tim Kildeborg Jensen

DANMARK:Det russiske flydende atomkraftværk "Akademik Lomonosov" har tidligt søndag morgen forladt dansk territorialt farvand.

Det skete omkring klokken 05, oplyser Ole Theill Sørensen, der er vagtholdsleder i Forsvaret.

- Set fra et søværnssynspunkt har det været fuldstændig udramatisk. Der har ikke været nogen maritime bekymringer, siger Theill Sørensen.

Kraftværket sejlede ind i dansk farvand ved Bornholm 2. maj. Siden har skibet sejlet med 6 knob - svarende til 11 kilometer - i timen.

Kraftværket er ganske ufarligt, da det endnu ikke har nukleart brændsel om bord, har Beredskabsstyrelsen tidligere oplyst.

Hos Forsvaret har man hovedsageligt set efter skibet rent rutinemæssigt, og alt er foregået, som det skal, lyder meldingen.

Kraftværket er mobilt. Men da det ikke er lavet til at kunne sejle ved egen drift, bliver det bugseret hele vejen.

Slutdestinationen er ved Murmansk i det nordvestlige Rusland. Det får først nukleart brændsel om bord, når det ankommer på slutdestinationen.

Til at begynde med var planen, at der skulle brændsel på allerede inden afrejsen, men den idé blev droppet fra russisk side.

Det skyldes især pres fra den norske regering, som var bekymret for, at det radioaktive værk skulle transporteres på havet.

Det russiske kraftværk er det første civile, flydende atomkraftværk. Det er dog ikke det første flydende atomkraftværk i historien.

I 1960’erne byggede det amerikanske militær Sturgis-værket om bord på et tidligere fragtskib, der var ombygget til en pram.

Værket blev sat i drift i 1968 og blev brugt til at levere strøm til Panama-kanalen. I midten af 1970’erne blev det taget ud af drift.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst