Vestager: Finansunion vil gavne Danmark

Hvad der er godt for euroen, er godt for Danmark, mener økonomi- og indenrigsministeren om EU-toppens planer.

Vestager: Finansunion vil gavne Danmark

Hvis det lykkes EU's medlemmer at blive enige om at oprette en finansunion, kan det i sidste ende være positivt for Danmark, mener økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

- Min generelle holdning er, at det, der stabiliserer økonomierne i eurolandene, er godt for hele Europa. Men hvad det konkret kommer til at betyde for os i Danmark, er helt umuligt at sige noget om endnu, siger Margrethe Vestager til Ritzau.

Den dybe krise i eurolandene har ifølge nyhedsmagasinet Der Spiegel fået EU's topledelse til at strikke en plan om en finansunion sammen.

Den vil betyde, at eurolandene fremover vil skulle spørge i Bruxelles, hvis de vil bruge flere penge, end de har i statskassen.

Selvom Danmark har været formand for EU det seneste halve år, har den danske regering ikke været inddraget i diskussionerne, da Danmark står uden for euroen.

- Det er relativt vidtgående. Vi har fulgt et andet spor indtil nu. Vi har arbejdet for, om ikke landene kan handle ansvarligt i stedet for, siger Margrethe Vestager.

Hun henviser til, at vækst- og stabilitetspagten er blevet reformeret, og at eurolandene samtidig har fået finanspagten. Men eurolandene ønsker nu at gå videre.

En finansunion vil blandt andet betyde, at eurolandene fremover vil udstede fælles euroobligationer for at optage nye lån. Og da disse i givet fald skal godkendes af eurogruppen, vil unionens medlemmer afgive en høj grad af suverænitet.

Hidtil har Tyskland været imod fælles euroobligationer, der vil tillade de gældsplagede sydeuropæiske lande at låne til lavere renter ved at lukrere på Tysklands høje økonomiske troværdighed.

- Derfor er en finansunion at tage skridtet en god del videre end hidtil, konstaterer Margrethe Vestager.

Det vil kræve betydelige traktatændringer at gennemføre en finansunion. Men det er alt for tidligt at sige, hvornår danskerne kommer til at stemme om sagen, lyder det fra økonomi- og indenrigsministeren.

/ritzau/