Vestager: Kommuner og regioner kan forbedre samarbejde

Kommunalreform har styrket den offentlige sektor. Men arbejdsdelingen kan skærpes, viser evalueringsrapport.

Vestager: Kommuner og regioner kan forbedre samarbejde

Kommunalreformen fra 2007 har styrket den offentlige service, både i forhold til faglighed og økonomi.

Der er dog rum for forbedringer, især når kommuner og regioner samarbejder på områder som for eksempel specialiserede undervisningstilbud og genoptræningen af patienter.

Det er i kort form konklusionen fra et embedsmandsudvalg, som har evalueret kommunalreformen for regeringen og nu fremlagt en 250 sider lang rapport.

I en kommentar til rapporten, der netop er sendt i høring, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R):

- Rapporten viser, at der er opgaver, hvor vi kan blive skarpere på, hvordan vi fordeler ansvaret og forbedrer samarbejdet i den offentlige sektor. Det gælder for eksempel patienter, som bliver udskrevet fra sygehuset med alvorlig hjerneskade.

- For de patienter er det afgørende, at de bliver ført videre i et forløb, som virker - og ikke, hvilken del af det offentlige system de er i kontakt med, tilføjer hun.

Det nye kommunale landkort med 98 kommuner og fem regioner, som blev dannet for seks år siden, har overordnet styrket den offentlige sektor, konkluderer rapporten.

Det gælder både i forhold til den faglige varetagelse af de fleste velfærdsopgaver og i forhold til økonomi.

Der er dog nogle opgaver, hvor der er behov for en mere klar arbejdsdeling mellem kommuner og regioner. Og der er behov for at understøtte, at specialiseret viden ikke falder bort, fremgår det.

Udvalget kommer med flere forslag til justeringer på sundheds- og socialområdet.

Blandt andet om genoptræning af patienter samt indførelse af en koordinering på nationalt niveau i forhold til udbuddet af højtspecialiserede tilbud til små eller særligt komplekse målgrupper.

Desuden lægger rapporten op til en diskussion af fordelingen af opgaver og ansvar mellem kommuner og regioner for de meget specialiserede sociale tilbud.

Høringsperioden slutter 8. april. Derefter skal rapporten drøftes på Christiansborg.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.