Udland

Vestager om udskudt banktilsyn: Top pinligt

Vestager kalder det "top pinligt", hvis EU-landene ikke kan blive enige om et fælles banktilsyn i næste uge.

Vestager om udskudt banktilsyn: Top pinligt

Det var meningen, at EU's 27 finans- og økonomiministre skulle være blevet enige om rammerne for et nyt fælleseuropæisk banktilsyn på deres møde i Bruxelles tirsdag.

Men efter få timers forhandlinger blev de enige om at udskyde beslutningen til et nyt ekstraordinært møde 12. december. Det er dagen før årets sidste topmøde, og det lægger ifølge økonomiminister Margrethe Vestager (R) et pres på forhandlingerne.

- Det vil være top pinligt for os, hvis vi ikke har gjort vores arbejde færdigt, til statscheferne mødes til topmøde her i byen dagen efter, siger hun.

- Den risiko er der selvfølgelig altid, for vi kan ikke vide, om kompromisviljen holder. Men det gør et vist indtryk, at stats- og regeringscheferne har bedt os om at blive færdige før årets udgang.

Det er planen, at rammerne skal ligge klar, så tilsynet gradvist kan rulles ud i løbet af næste år.

Men ifølge Vestager er der stadig "en række udeståender". Ifølge ministeren er det især balancen mellem rettigheder og forpligtelser for ikke-eurolandene, der er uenighed om.

Tilsynet skal være en del af Den Europæiske Centralbank (ECB), hvor kun eurolandene er med. Frygten er, at det vil komme til at betyde, at eurolandene får større indflydelse end ikke-eurolande.

Samtidig er der også uenigheder om, hvorvidt det skal være ECB eller kredsen af finans- og økonomiministre, der skal udpege formanden og næstformanden i tilsynsrådet.

Et tredje udestående er spørgsmålet om, hvor mange banker tilsynet skal kigge over skulderen. Her forsikrer Vestager, at det "ikke på hverdagsbasis skal føre tilsyn med alle 6000 europæiske banker".

Men trods fortsat mange uenigheder, er Vestager positiv.

- Det er ikke mit indtryk, at der er risiko for definitivt sammenbrud. Der er en reel vilje for at finde en løsning på de udeståender, vi har.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.