Vestager tøver med dansk svar til banktilsyn

Økonomiministeren vil kende resten af elementerne i EU's bankunion, før hun tager stilling til banktilsynet.

Vestager tøver med dansk svar til banktilsyn

Selv om det tirsdag lykkedes forhandlere fra EU-Parlamentet og det irske formandskab at enes om rammerne for det kommende fælleseuropæiske banktilsyn, har økonomiminister Margrethe Vestager (R) stadig ikke travlt med at gøre op, om Danmark skal med.

- Det kommer jo an på resten af pakken. Den største fordel er jo at være med, når man synes, man ved, hvad man går ind til, siger Vestager til Ritzau med henvisning til, at banktilsynet kun er ét element i en ny europæisk bankunion.

Det er meningen, at banktilsynet skal være i funktion fra midten af 2014.

Men det skal på et tidspunkt følges med et fælles system for afvikling af problembanker. Der arbejdes også på at harmonisere de 27 medlemslandes eksisterende afviklingssystemer og deres regler for indskydergaranti.

Bankunionen bliver som udgangspunkt bygget for de 17 eurolande.

Men lande som Danmark, der ikke er med i den fælles valuta, kan selv vælge, om de vil være med.

Ministeren kan godt finde argumenterne for. Men siger, at "det mest logiske" vil være at vente, til man også kender de andre elementer.

- Det, der er attraktionen ved at have sådan et fælles tilsyn, er, at der så er den samme tillid til, at alt er kigget efter i sømmene. Og at de fælles regler også bliver set efter af en fælles tilsynsmyndighed, så bankerne har ensartede konkurrencevilkår, siger Vestager.

Når hun alligevel tøver med at melde klart ud, er det fordi, hun vil "være sikker på, hvor regningen ender", hvis en bank får problemer. Og i nogen grad også fordi hun ser en fordel i, at Danmark og Sverige følges ad, fordi de nordiske banker er tæt forbundne.

Den svenske finansminister, Anders Borg, sagde i december, at Sverige ikke skal med "inden for en overskuelig fremtid". Det kan Vestager godt tilslutte sig.

- Der er menneskeår og hundeår. Og så er der politiske år. Den sidste slags, det er altså de korteste. Specielt i øjeblikket, hvor tingene udvikler sig med rimeligt stor hastighed.

- Men overskuelig tid svarer i hvert fald til, at vi bliver nødt til at vide noget mere om, hvordan ser resten af det system ud, der skal sørge for, at der bliver en anden tillid og en anden sikkerhed for de banker, det drejer sig om, siger Vestager.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.