Vestager: Vi har lyttet til Venstre

Regeringen imødekommer Venstres på reelle skattelettelser til erhvervslivet. Men reformkrav står ved magt.

Vestager: Vi har lyttet til Venstre

Venstre har fået den samlede reformpakke, de har bedt om, mener økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), efter at regeringen har præsenteret Venstre for et samlet tilbud om reformer og nye skattelettelser til erhvervslivet.

Pakken er et udtryk for, at regeringen har lyttet til Venstres ønsker, siger Margrethe Vestager. Hun understreger, at det vigtigste er, at der er tale om en samlet pakke, præcis som Venstre har forlangt.

- Vi tilbyder en uddannelsesfond på to milliarder kroner, som vi har været enige om, en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent, som Venstre også har erklæret sig enig i, og så målrettede erhvervsskattelettelser for to milliarder kroner og én milliard til infrastruktur, siger Margrethe Vestager.

Det er især skattelettelserne til erhvervslivet, der er en udstrakt hånd til Venstre.

- Vi har hørt, at Venstre er meget optaget af erhvervsskattelettelser. Og det kan vi godt forstå, for erhvervslivet har det svært, siger Margrethe Vestager.

Hun understreger, at der er tale om reelle skattelettelser til erhvervslivet, som finansieres uden for skattesystemet.

- Der er ikke tale om, at de så bliver indkrævet igen ved at man betaler noget mere i afgifter et andet sted. Det er helt reelle skattelettelser, fastslår Margrethe Vestager.

Den ene milliard til infrastruktur mener Margrethe Vestager ligeledes vil være til gavn for erhvervslivet. Hun forklarer, at det endnu ikke er besluttet, hvordan pengene skal bruges.

Før Venstre får lov til at flå papiret af pakken, skal partiet love at være med til at bære en række reformer igennem.

Det drejer sig dels om den reform af førtidspension og fleksjob, som der har været forhandlinger om hen over foråret, og dels om en skattereform, der skal frigøre tre milliarder kroner, før der bliver råd til skattelettelserne til erhvervslivet og penge til infrastruktur.

Torsdag præsenterede Venstre regeringen for et alternativt forslag til skattereform, der er væsentligt mindre end det, regeringen har lagt på bordet. Men den store reformpakke er baseret på regeringens oprindelige forslag, understreger Margrethe Vestager.

- Skattereformen bygger på regeringens forslag. Det har vi lagt frem til forhandling, og det kan godt være, at der skal justeres på det. For eksempel at vi måske skal indfase ændringen af rentefradraget på en anden måde.

- Men vi holder fast i forslaget, fordi det vil gavne mange mennesker og trække 10.000 ud på arbejdsmarkedet, siger Margrethe Vestager.

Hun ser optimistisk på udsigterne til at få Venstre til at tage imod reformpakken.

- Der er rigtig meget, vi er enige om. Blandt andet målsætningen om, at den offentlige sektor skal vokse 0,8 procent om året. Det er der meget bred opbakning til i Folketinget, understreger Margrethe Vestager.

Dansk Folkeparti har meldt ud, at partiet vil blokere for at ændre på reguleringen af overførselsindkomster, der er et væsentligt element i regeringens forslag til skattereform.

Margrethe Vestager anerkender, at partiet kan blokere for ændringer i denne valgperiode, da DF er med i forliget om satsreguleringer. Men hun mener ikke, at det vil ødelægge finansieringen af skattereformen.

- Det tror jeg faktisk godt kan hænge sammen, siger hun.

/ritzau/