Vestager vil se belgisk selskabsskat efter i sømmene

EU's konkurrencekommissær er bekymret for, om Belgien giver multinationale selskaber urimelige fordele.

Også det belgiske skattesystem kommer nu under EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestagers kraftige lup.

Vestager meddeler tirsdag, at EU-Kommissionen har åbnet en undersøgelse af, hvorvidt en særlig form for virksomhedsbeskatning i Belgien er i strid med EU's regler om statsstøtte.

Det drejer sig ifølge en pressemeddelelse om en skat, der gør det muligt for multinationale virksomheder med afdelinger i Belgien at reducere deres skattebetaling af overskydende indtjening, der er en følge af, at de er del af en virksomhed i flere lande.

- Det belgiske skattesystem for overskydende indtjening synes at give visse multinationale virksomheder betydelige skattelettelser, som ikke ville være tilgængelige for enkeltstående virksomheder, lyder det fra Vestager i pressemeddelelsen.

- Hvis der viser sig at være hold i vores bekymringer, vil denne generelle ordning være en alvorlig forvridning af den fri konkurrence, idet den giver uretmæssig fordel for et begrænset antal multinationale virksomheder, siger hun.

Den særlige ordning gør det ifølge kommissionens beskrivelse muligt for de belgiske afdelinger af multinationale selskaber at få en forhåndsgodkendelse fra de belgiske skattemyndigheder, der lover dem nedsat beskatning af en del af deres profit.

Skattelettelsen kan være på mellem 50 og 90 procent af profitten.

Undersøgelsen af forholdene i Belgien er blot det seneste led i et mere omfattende forsøg på at få ryddet op i en række tvivlsomme selskabsskatteordninger i flere EU-lande.

Der har især været opmærksomhed omkring forholdene i Luxembourg, hvor mange virksomheder synes at have haft særligt gunstige forhold, mens den nyligt tiltrådte formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, var premier- og finansminister.

Margrethe Vestagers departement er i forvejen i gang med at undersøge forholdene for den amerikanske webbutik Amazon og den italienske bilfabrik Fiat i Luxembourg, for it-giganten Apple i Irland og for kaffekæden Starbucks i Holland.

Der ventes flere sager, blandt andet som følge af de omfattende lækager til pressen kendt som LuxLeaks.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden