Barnets Blå Hus giver tips til samvær i naturen

I naturen er det tit lettere at arbejde med brudte relationer og tale om følelser, lyder budskabet fra Barnets Blå Hus Vesthimmerland i en ny bog om naturterapi

Jette Rønn Smits arbejder i Barnets Blå Hus Vesthimmerland og har udgivet bogen ”Når naturen heler barndomstraumer”. Privatfoto

Jette Rønn Smits arbejder i Barnets Blå Hus Vesthimmerland og har udgivet bogen ”Når naturen heler barndomstraumer”. Privatfoto

Trivslen blandt børn og unge er det seneste år blevet udfordret af afsavn og afstand, og i takt med genåbningen af samfundet bliver det nu ekstra vigtigt at have fokus på det sociale.

I Barnets Blå Hus Vesthimmerland, som hjælper børn og unge fra familier med alkohol- og stofmisbrug, har man gode erfaringer med at bruge naturen, når det kommer til at snakke om de ting, der er svære.

Erfaringer, som man med fordel kan gøre brug af i både skoler og dagtilbud, fortæller Jette Rønn Smits, der er uddannet folkeskolelærer og psyterapeut og i dag arbejder i Barnets Blå Hus Vesthimmerland:

- I den her coronatid er mange udfordret af, at aktiviteter skal foregå udendørs. Vi vil gerne give inspiration til oplevelser i naturen, som man kan bruge både i undervisning og leg. Skolerne skal rumme mange ting. Også børnenes problemer og deres sociale liv. Her kan naturen netop byde ind med socialisering. Når man er udenfor, kan man inddrage naturen i de sociale snakke. Det kan noget helt andet end at sidde i et klasselokale, fremhæver hun.

At naturen kan noget helt særligt, satte man særligt fokus på i Barnets Blå Hus Vesthimmerland i forbindelse med nedlukningen af samfundet i foråret 2020.

Dengang blev også sociale tilbud lukket ned, og det betød, at børn og familier, der kæmpede med misbrugsproblemer, ikke længere kunne møde op i huset i Aars for at få hjælp.

Derfor fik medarbejderne i Barnets Blå Hus idéen til at tilbyde terapi udendørs.

Samtaler omkring et lejrbål og meditation på ryggen i græsset blev nye måder at være sammen på.

De erfaringer har Barnets Blå Hus nu udgivet i bogen ”Når naturen heler barndomstraumer - et inspirationshæfte om naturterapi”.

I bogen er der blandt andet øvelser, der viser, hvordan børnene bruger blade, blomster, sten og andre ting i naturen som symboler og metaforer, som gør det lettere for dem at beskrive, hvordan de har det, fortæller Jette Rønn Smits fra Barnets Blå Hus, som er forfatter til bogen:

- Det har været en fantastisk proces. Vi er nu nået derhen til, at det er børnene, der spørger, om vi ikke skal ud i dag. De bruger naturen på en måde, hvor de ser metaforerne i naturen. Der var for eksempel en pige, der valgte et råddent æble, fordi hun følte, det var sådan, hendes familie behandlede hende. Vi prøver at give børnene nogle redskaber til at være sig selv og bearbejde deres følelser og oplevelser, forklarer hun.

”Jeg føler mig som et råddent æble, sådan som min familie behandler mig. Og min far er lige som den her kogle. Mørk og tillukket”, fortæller en pige i Barnets Blå Hus - med hjælp fra naturen - om, hvordan hun har det. Privatfoto

”Jeg føler mig som et råddent æble, sådan som min familie behandler mig. Og min far er lige som den her kogle. Mørk og tillukket”, fortæller en pige i Barnets Blå Hus - med hjælp fra naturen - om, hvordan hun har det. Privatfoto

Også naturvejleder i Vesthimmerlands Kommune, Karin Winther, der blev kåret som Årets Naturvejleder i Danmark i 2018, håber, at blandt andet lærere og pædagoger vil lade sig inspirere af erfaringerne fra Barnets Blå Hus:

- Jeg håber på, at denne fantastiske folder vil blive givet til mange børn i ”dåbsgave” i form af gåture ud i naturen. At voksne finder inspiration og lyst til at tage børnene i hånden og introducere dem for naturen, siger Karin Winther.

Barnets Blå Hus er allerede i dialog med flere skoler og dagtilbud om at række ud og styrke trivslen blandt børn og unge.

- Og vi er rigtig glade for, hvis vi kan være med til at gøre en positiv forskel for børn og voksne, erklærer psykoterapeut Jette Rønn Smits.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.