Corona gjorde rygestop lettere

Fraværet af festlige sammenkomster har givet mere ro til at ændre vaner, lyder det fra nu røgfri Bjarne Aarup Jensen

Bjarne Aarup Jensen: Hvis jeg havde vidst, det var så forholdsvist let at stoppe med at ryge, havde jeg gjort det noget før. Privatfoto

Bjarne Aarup Jensen: Hvis jeg havde vidst, det var så forholdsvist let at stoppe med at ryge, havde jeg gjort det noget før. Privatfoto

Det kan være svært at stoppe med at ryge og særligt, når man er ramt af en global pandemi, som kan resultere i stress i forhold til økonomi og daglig bekymring for sygdom.

Sådan var det dog ikke for Bjarne Aarup Jensen, som er bosiddende lidt udenfor Farsø.

Han valgte netop at stoppe md at ryge under Covid-19 pandemien og er i dag vældig glad for, at han traf netop den beslutning.

- På en måde synes jeg, at det har været lettere at stoppe i denne tid, da der ikke har været så mange festlige sammenkomster, hvor det kan være svært at fastholde et rygestop. Jeg har også haft mere ro til at koncentrere mig om at ændre mine vaner, siger Bjarne.

Frygten for at blive syg med Covid-19 har også haft en betydelig indvirkning på Bjarnes beslutning.

Han har tidligere været indlagt med luftvejsproblemer og har også sygdommen KOL.

Efter indlæggelsen med luftvejsproblemer fik Bjarne ilt med hjem som en trofast følgesvend i nogle måneder. Oplevelsen med ilt har dog bidt sig fast og visheden om, at Covid-19 kan ramme luftvejene, har i høj grad motiveret Bjarne til at stoppe.

Bjarne var også træt af at være afhængig og næsten den eneste ryger tilbage i familien, og derfor valgte han at deltage i et gruppevejledningsforløb via Sundhedscentret i Vesthimmerlands Kommune.

Det gav ham det sidste skub på vej mod en røgfri fremtid.

- Det har været en positiv oplevelse at deltage i et gruppevejledningsforløb via Sundhedscentret.

- Det har været godt at få vejledning og at dele erfaringer med - og få støtte fra - de andre deltagere og vide, at man ikke er alene om at kæmpe med afhængigheden af nikotin og rygevanerne, fortæller Bjarne Aarup Jensen.

- Hvis jeg havde vidst, at det var så forholdsvist let at stoppe, havde jeg gjort det noget før, tilføjer han.

De ansatte i Sundhedscenter Vesthimmerland står altid klar til at hjælpe flere i samme retning som Bjarne, og har også meget fokus på at mindske antallet af unge, som ryger.

Derfor har Vesthimmerlands Kommune også valgt at indgå i Kræftens Bekæmpelses partnerskab om ”Røgfri Fremtid” og at bakke op om ”World No Tobacco Day” 31. maj, der efterhånden har eksisteret i mange år, og som er med til at sætte rygning og de negative konsekvenser heraf på dagsordenen verden over.

- Ved at være partner håber vi, at vi kan medvirke til at færre vesthimmerlandske børn og unge starter med at ryge, og at flere unge og voksne stopper med at ryge, påpeger Linda Ann Jensen, rygestopkoordinator i Vesthimmerlands Kommune.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.