Samarbejdet i byrådet eksploderede

Borgmesterens habilitet, omfartsvejen ved Aars og lukning af tre skoler har været på dagsordenen i løbet af de sidste fire år i Vesthimmerland Kommune

Arkivfoto: Michael Bygballe
KV17 Vesthimmerland 1. november 2017 01:00

VESTHIMMERLAND: I Vesthimmerland Kommune har flere ting stor bevågenhed i løbet af de sidste fire år, men der er en, som står over de andre.

Sagen begyndte i september 2016, hvor et punkt på dagsordenen i økonomiudvalgets møde i Vesthimmerlands Kommune nærmest fik samarbejdet i byrådet til at eksplodere over en længere periode.

Medlemmerne skulle på økonomiudvalgsmødet behandle en sag om, hvilken af fire adresser i Aars, der var bedst egnet til at rumme nye ungdomsboliger.

Borgmester Knud Kristensen havde ejet en af grundene, men i juni 2016 blev den solgt, fortalte han. Derfor fandt han det også i sin orden, at han deltog i behandlingen af sagen. Men det gjorde de øvrige medlemmer i økonomiudvalget ikke. Medlemmerne var i tvivl, om borgmesteren talte sandt og havde svært ved at få svar på, hvem der ejede grunden.

Læs også: Borgmester politianmeldt - få overblik over hele sagen

Senere konstaterede statsforvaltningen, at borgmesteren havde været inhabil i sagen.

Knud Kristensen kom igen i modvind i økonomiudvalget i slutningen af 2016.

Borgmesteren stod til at tjene mange millioner kroner på salg af en grund til alment byggeri i Farsø. Udvalget ville have reduceret prisen på grunden betragteligt for at godkende projektet.

I starten af 2017 blev økonomiudvalgets medlemmer overraskede over, at borgmesteren toppede de såkaldte håndværkerlister i kommunen. Udvalget ønskede en bedre spredning af virksomheder, som kan give bud, og varslede en ny udbudspolitik, som senere kom i brug.

Se alle kandidaterne til kommunalvalget i Vesthimmerland Kommune her

Omfartsvejen ved Aars

I oktober 2014 blev der indgået et budgetforlig mellem de Konservative og Venstre, som banede vej for omfartsvejen. SF, S, R og DF valgte at stå udenfor budgetforliget på grund af slagsmålet om omfartsvejen.

Siden gav beslutningen efterfølgende dønninger i byrådet - og f.eks. foreslog Socialdemokratiet for godt et års tiden siden at sætte vejarbejdet i bero for at skaffe penge til sundhedsområdet.

Læs også: Den nye omfartsvej blev indviet

I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2017 besluttede byrådet, at den nye omfartsvej syd om Aars skulle udskydes nogle få måneder.

Asfalten på det sidste stykke af vejen måtte vente til starten af 2018.

Lukning af tre skoler

En ny skolestruktur i Vesthimmerland blev også et af de store debatemner i byrådet i Vesthimmerland.

Det hele kulminerede, da byrådet i slutningen af 2015 besluttede, at de tre kommunale landsbyskoler i Blære, Overlade og Strandby skulle lukke efter sommeren 2016.

Byrådsflertallet bestod af politikerne i Socialdemokratiet, SF, Konservative og Radikale. Imod lukning stemte Venstre og Dansk Folkeparti.

Læs også: Kan lukke tre skoler til nytår

Nedlæggelsen af de tre landsbyskoler blev kulminationen på mange måneders intens debat om den fremtidige skolestruktur i Vesthimmerland.

Debatten blev aktuel, fordi beregninger viste, at der i perioden fra 2012 til 2020 vil være 600 færre elever i Vesthimmerland. Efter sommeren 2016 blev der etableret friskoler i alle tre byer. Friskoler, som her i efteråret 2017, stadig lever i bedste velgående.

Læs også: Tre nye friskoler i gang i Vesthimmerland

Tema: KV17 Vesthimmerland

Vis flere

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...