Underskuddet vokser: Dagplejen presses af minus

Færre børn og øget konkurrence om pasning vil føre til ændringer i plejen næste år i Vesthimmerland Kommune

Knud Labohn
Det giver ikke længere næsten sig selv at Vesthimmerlands mindste skal passes i dagpleje. Genrefoto: Grete Dahl
Vesthimmerland 15. april 2018 14:10 - Opdateret 15. april 2018 14:13

VESTHIMMERLAND: Vuggestuer skyder op ned til landsby-niveau, og samtidig fødes der færre babyer. Privat dagpleje er også kommet til. Alt sammen noget, der naturligvis kan ses på det antal børn, der går i kommunal dagpleje.

Det er forholdsvis enkel matematik, der ligger bag den bekymring, som byrådets børne- og familieudvalg i Vesthimmerland Kommune tumler med. For alt har sin pris, og dagplejen er dyr, hvis ikke man skal justere mærkbart på børnepasningen til næste år.

- Det står til at koste to millioner kroner ekstra, hvis det fortsætter uændret næste år. Så det er noget, vi er nød til at kigge på, fortæller børne- familieudvalgets formand, Inger Nielsen (V).

Efterspørgslen på vuggestuer stiger

Også i 2017 måtte kommunen notere et underskud på dagplejen. Det lød på 1,1 million kroner, og det ser altså ud til at vokse.

Går man 10-11 år tilbage så det helt anderledes ud. Her var kun enkelte vuggestuer og børnetallet var meget højere. Dengang blev 781 børn passet i dagplejen. I år er der indskrevet 435. En tilbagegang siden 2007 på godt 44 procent.

Samtidig er efterspørgslen på vuggestuer stadig stigende, og i landsbyer knyttes de til børnepasning i Landsbyordningerne (LBO). Det er sidst sket i Vestrup ved Aars.

Behovet skal undersøges

Til maj åbner den nye Storbørnehave Lille Madsens Hus i Aars, og den bliver den 11. institution i kommunen med vuggestue. Først med 10 pladser, siden skal der udvides til 20.

- Det er selvfølgelig ikke noget, der vil gavne dagplejen. Men der er efterspørgsel på vuggestuepladser, og vi vil gerne give forældrene det, de ønsker, understreger Inger Nielsen.

I udvalget overvejer man om det skal bede om at få lavet et spørgeskema til forældre for at undersøge deres behov nærmere. Det skal ses som en forberedelse til de ændringer, man er nød til at lave for at få områdets økonomi tilbage i balance.

- Personligt synes jeg det er godt, at forældrene har noget at vælge imellem. Men det handler om, hvad de ønsker, siger hun.

Et resultat af sådan en undersøgelse skal gerne kunne gøres op i god til inden budgettet for 2019 lægges i efteråret.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...