Danmark

Veterantalsmand: Ny praksis om erstatning vil redde liv

Nye regler om erstatning for krigsveteraner betyder ro for deres familier og pårørende, siger veterantalsmand

Veterantalsmand: Ny praksis om erstatning vil redde liv

Det er et fantastisk resultat, der vil hjælpe veteraner og redde deres liv.

Det siger talsmand for krigsveteranerne Benjamin O. Yeh, der tidligere har været udstationeret i Bosnien.

- Det er fantastisk, at veteraner nu langt om længe kan få anerkendt deres posttraumatiske stress som en arbejdsskade, selv om den først viser sig efter mange år, siger han.

En ny udredning om den posttraumatiske stresslidelse, PTSD, betyder at Arbejdsskadestyrelsen nu ændrer praksis.

Det betyder, at soldater, der har været udsat for traumatiske begivenheder under udsendelse i Balkan, Irak og Afghanistan kan få anerkendt deres sygdom som en arbejdsskade og få erstatning.

- Anerkendelse er lig med hjælp, og det betyder, at veteranernes familier og pårørende kan få ro. Det er ekstremt vigtigt, når man har en person i sin familie, der er blevet syg af sit arbejde, siger Benjamin O. Yeh.

Tidligere fik krigsveteraner nej til erstatning med mindre de havde en lægejournal, der bekræftede, at de havde haft symptomer på traumer senest seks måneder efter hjemkomsten fra krigszonen.

Problemer med den såkaldte seksmånedersregel var, at mange - især Balkanveteraner - ikke havde været til læge i tide, fordi få kendte til fænomenet PTSD, da soldaterne vendte hjem i 1990'erne.

Arbejdsskadestyrelsen vurderer, at 200-250 sager skal genoptages. Derudover er der omkring 150 verserende veteransager, som også bliver revurderet som følge af den nye viden.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.